Papa Franjo u Sarajevu

Brkić: Žalosno je da nitko iz vlade nije došao u BiH

06.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sluzbeni posjet pape Franje Sarajevu. Ovo je treci papinski posjet Bosni i Hercegovini. Prethodni posjeti pape Ivana Pavla II bili su pastoralni dok je posjet pape Franje primarno drzavnicki. Nakon susreta s dr
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
06.06.2015.
u 22:00

I u narodnim nošnjama BiH dočekalo se papu Franju u Sarajevu. Poruka srca i ljubavi je očita...

Posjet pape Franje Sarajevu nije samo velik vjerski i politički nego i društveni događaj. I to ne samo za zemlju domaćina nego i za Hrvatsku koja sa susjednom BiH ima vrlo razgranate veze. Tisuće Hrvata podrijetlom iz Bosne i Hercegovine hodočastile su u "Jeruzalem Zapada", kako je papa nazvao glavni grad još uvijek podijeljene i politički razjedinjene zemlje. Naravno da tu prigodu nisu propustili poznati pjevači, sportaši i utjecajni političari.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pojavio se na Koševu i prošetao središtem Sarajeva. Pritom je najavio da će papa Franjo uskoro doći i u Zagreb.

– Ja koji sam rođen u BiH, koji imam privilegiju, izabrao sam Zagreb za boravište. Kao hrvatski sin BiH, koji cijeli život živi poruku mira i tolerancije. U ovoj zemlji je protutnjao rat koji je ostavio ožiljak na sva tri naroda – rekao je rođeni Gruđanin Bandić za televiziju N1. I njegov "susjed" iz Ljubuškog, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, došao je pozdraviti papu. Brkić kaže da je ovo prvi put da je papu Franju vidio uživo te da je to izuzetan doživljaj, ali i čast prisustvovati papinu dolasku.

– Ispunjen sam ponosom i nadam se da će papine poruke mira doprijeti do srca svih u BiH te da će biti podrška i pomoć Hrvatima u ostvarivanju statusa jednakopravnog naroda u Bosni i Hercegovini – rekao je Brkić te dodao kako se malo koji narod može pohvaliti činjenicom da su pape u posljednjih 20-ak godina čak šest puta pohodili zemlje i područja na kojima žive Hrvati. No smatra žalosnim, nastavio je, što nitko iz aktualne vlasti u Hrvatskoj nije bio u Sarajevu na tom veličanstvenom događaju i tako pružio potporu Hrvatima u BiH.

Brkić je i za posjeta pape Franje u BiH pokazao svoje već opjevane organizatorske sposobnosti. Iz vrha HDZ-a jučer je na Koševu bilo desetak vodećih ljudi HDZ-a, a iz cijele Hrvatske stranka je organizirala 30 autobusa za svoje članove koji su htjeli vidjeti papu. I Josipa Rimac, šefica HDZ-ove izborne kampanje, iz Sarajeva odlazi oduševljena papinim porukama. Posebno su je dojmile njegove riječi o miru, zajedništvu, toleranciji i uvažavanju različitosti, što bi se, smatra ona, trebalo preslikati i u politički život BiH.

– Osim papinih poruka, među kojima je i najvažnija ona da u BiH nikada više ne smije biti rata, posebno nam je drago i znači nam puno i njegovo ime Franjo – rekla je J. Rimac.

U Sarajevo je došao i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker koji je također podrijetlom iz BiH. Svoj rodni grad posjetio je i legendarni pjevač Bijelog dugmeta Željko Bebek koji je sa suprugom bio na misi na Koševu.

>>Pročitajte cijeli govor pape Franje u Sarajevu

>>Papin pastirski štap se razbio prije mise pa ga zalijepili trakom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije