Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Milićević: Prijedlog proračuna FBiH za iduću godinu iznosi 5,4 milijarde KM

15. prosinca 2020. u 15:21 0 komentara 91 prikaza

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, nakon sjednice Vlade FBiH, izjavila da je Prijedlog proračuna FBiH za 2021. upućen po hitnoj proceduri u Parlament FBiH.

Podsjetila je da još nisu završeni pregovori vezano za aranžman sa MMF-om, te da se u javnosti pojavila informacija da ima neusaglašenih pitanja između entiteta.

"Nisu neusaglašena pitanja između entiteta, nego su na određeni način neriješena pitanja i nejasno definirana pitanja između BiH i MMF-a vezano za preduvjete i određene strukturalne odrednice. Iz tih razloga nismo mogli u proceduru poslati nacrt proračuna, pa prijedlog, s obzirom da nisu bili zaokruženi izvori financiranja", navela je Milićević.

Kada je riječ o 2020. zabilježen je drastičan pad prihoda, više od 15 posto, a istodobno su bili povećani zahtjevi nižih razina vlasti, gospodarskih subjekata, kao i zahtjevi zdravstvenog sekora, jer su povećani troškovi na saniranju i ublažavanju posljedica pandemije.

U Ministarstvu financija su u takvim okolnostima, kako je navela Milićević, napravili okvir koji je danas na Vladi prihvaćen i on iznosi 5.481.251.699 KM i to je okvir za stabiliziranje javnih financija, te za nastavak mjera i politika Vlade na oporavku i stabilizaciji gospodarstva.

Dodala je da je u ovoj godni planiran pad prihoda od PDV-a s obzirom na smanjenu potrošnju, napominjući da je neophodno stvoriti preduvjete za javne investicije, nešto što u Vladi prepoznaju i podupiru.

"Pad prihoda od PDV-a je otprilike na nivou kao što je bio u ovoj godini, očekujemo doprinose za mirovinsko osiguranje sa blagim rastom od 13 posto, što znači da ćemo dodatnim mjerama za zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta uspjeti vratiti broj zaposlenih, a sada je to oko 12.000 pad broja zaposlenih u FBiH u odnosu na 2019. godinu", navela je Milićević.

Svi ostali prihodi se, po njenim riječima, zadržavaju ili su u blagom padu na prošlogodišnje.

"Na prihode u iznosu 3.960.260.219 KM moramo imati izvore financiranja, a naši izvori financiranja, to je nešto što je pojavilo u ovoj godini i pojavit će se u 2021. godini, veći su nego što vraćamo dug, što je sve posledica djelovanja u uvjetima pandemije", dodala je Milićević.

U vezi proračunskih izadataka, izdaci za plaće, te materijalne troškove, kako je dodala ministrica, instrukcija je bila da se zadrže na ostvarenjima za 2020. Tekući transferi i drugi tekući rashodi imaju najveće učešće u proračunu i planirani su u iznosu 3.674.395.324 KM i u toj strukturi redovita su izdvajanja za civilne žrtve rata, više od 20 milijuna KM, za zdravstvene ustanove je planirano 60 milijuna KM i povećano je u odnosu na prošlu godinu kada je iznosilo 30 miliona KM s obzirom da su povećani troškovi zdravstvenih ustanova. Kroz projekt zapošjavanja planira se 50 milijuna KM uz postojećih deset, transferi kantonima su planirani u iznosu 200 milijuna KM koliko je bilo i u ovoj godini.

"Za cjepivo protiv Covid-19 je planirano 12 miijuna KM i to je nešto što je vezano za zajedničku nabavku koja se koordinira sa razina države. Transferi općinama su bili 30 milijuna KM i planirani su na istoj razini i u prijedlogu proračuna. Za uvezivanje staža je planirano deset milijuna KM, a poticaj za poljoprivredu je ostao na istoj razini kao i u ovogodišnjem proračunu", navela je, među ostalim, Milićević.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.