FBiH

Milićević: Javna potrošnja je jedina koja održava sustav u životu

17.04.2020.
u 13:26

Na današnjoj sjednici Federalnog stožera Civilne zaštite svim ranije donesenim naredbama produženo je važenje do 30. travnja prateći sve analize Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdila je danas federalna ministrica financija i zapovjednica Stožera Jelka Milićević.

Naglasila je da je nastavljena raspodjela medicinske, specijalizirane i ostale opreme po postojećim pravilima na vrlo transparentan način.

Govoreći o rebalansu proračuna kojeg utvrdila Vlada Federacije BiH, kazala je da on odražava opredjeljenje Vlade FBiH kao odgovor na zdravstvenu i ekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa jer je u pitanju neobična situacija kakva se do sada nije dogodila.

- Događa se pad prihoda i postoji potreba odgovora proračuna na poremećaje i izazove te smo tražili rješenja i makroekonomske projekcije i pokazatelje u svijetu jer smo mi mala, otvorena ekonomija koje nije imuna na događanja u bližem i daljnjem okruženju - kazala je Milićević.

Prema projekcijama očekuje se pad privatne potrošnje što je rezultat gubitka posla, smanjenja plata i smanjenog priliva doznaka iz inozemstva, a javna potrošnja jedina je koja održava sustav u životu zbog čega su sve proračunske projekcije rađene na tom osnovu.

Kako je kazala, 20 posto BDP su investicije i tu je projekcija da će biti drastičan pad, a Milićević je izrazila nadu da taj pad bude na nivou od pet posto.

Očekuje se pad prihoda od poreza otprilike 15 posto i Milićević kaže da su u pitanju optimistične projekcije, također očekuje se i manji priliv od PDV-a u iznosi od 150 milijuna KM.

- Također, zbog gubitka posla i smanjenja plata imat ćemo smanjenje od 315 milijuna KM za Mirovinsko-invalidsko osiguranje što bi značilo da će u pitanje doći isplata mirovina, ali Vlada je opredijeljena da se to ne smije dogoditi jer mi garantiramo isplatu mirovina na nivou prije proglašenje stanja nesreće - podvukla je ministrica Milićević.

Govoreći o subvencioniranju doprinosa za minimalne plate, pojasnila je da će to biti potrebno učiniti za oko 350.000 uposlenika, a prate se i drugi modaliteti pomoći za one koji imaju ugroženu plaću te se očekuje podrška nižih nivoa vlasti.

Uz sve rezerve koje su nastale u proračunu Federacija BiH će se zadužiti 790 milijuna KM. Planirano zaduženje u ovoj godini 585 milijuna, a sada će ono biti 1.375.000.000 i to kreditima, ali samo za saniranje stanja nesreće u zdravstvenom i ekonomskom smislu.

- Vlada FBiH je napravila rebalans i to bi trebale uraditi i županije i općine. Županijama smo osigurali isti tretman i pristup sredstvima kao što ima Federacija podijelili smo odgovornosti i kredit, ali to je kredit na pet godina s grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 1,5 posto i to ćemo zajedno vraćati - pojasnila je Milićević.

Stoga je ovogodišnji proračun povećan za 11 posto i to je rezultat potreba, a Milićević je izrazila nadu da će uskoro biti urađen još jedan rebalans u kojem bi se Federacija mogla vratiti na normalno punjenje proračuna i ekonomskog i socijalnog života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije