održao niz susreta i sastanaka

Milas s Hrvatima u Kanadi: Suradnja hrvatskog naroda i hrvatske domovine će biti još intenzivnija

11.11.2022.
u 11:24

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, boravio je u Kanadi, i to u provinciji Ontario te u Vancouveru, na krajnjem zapadu Kanade.

S hrvatskom zajednicom državni tajnik Milas susreo se u Hamiltonu, u kojem  živi iznimno brojna zajednica Hrvata, koji su se u tome mjestu počeli naseljavati još prošlog stoljeća. Gala večera u Hamiltonu, na kojoj je sudjelovao državni tajnik Milas, a na kojoj se okupilo oko 350 uzvanika, organizirana je sa svrhom prikupljanja sredstava za izgradnju novog Hrvatskog narodnog doma, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Hrvatski narodni dom u Hamiltonu najstarija je hrvatska ustanova u Kanadi kojoj je Vlada Ontarija još 1928. godine izdala povelju i osigurala joj pravni status, a njegova izgradnja započela je u kolovozu 1930. godine. U Domu se održavaju brojna okupljanja hrvatske djece, mladeži i odraslih, u njemu se odvija škola hrvatskoga jezika, škola tamburice i folklora.

„Raduje me što vidim snagu vaše zajednice, toliko različitih generacija koje zajedno kroz različite aktivnosti rade na očuvanju hrvatske kulture i tradicije te tako ostaju povezane sa svojim korijenima“ - istaknuo je u svom obraćanju državni tajnik Milas te naglasio kako će suradnja između hrvatskog naroda i hrvatske domovine biti još intenzivnija.

Tijekom boravka u Ontariju državni tajnik posjetio je hrvatske župe u Okvilleu, Norvalu i Mississaugi, a sastao se s članovima AMCA Toronto. Delagacija koju je vodio državni tajnik Milas, u kojoj su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi Vice Skračić i generalni konzul u Mississagui Ante Jović sastala se i s gradonačelnikom Kitchenera hrvatskog podrijetla Berryjem Vrbanovićem, te s predstavnicima Hrvatskog kluba Kitchener, Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza, Hrvatskog nacionalnog nogometnog saveza Kanade i SAD-a, Hrvatske bratske zajednice te Hrvatskog nacionalnog centra Niagara. Posjet Hrvatima koji žive u ovom djelu Kanade završen je susretom u Oakvilleu, u kojem je održana proslava društva Livno 892 na kojoj se okupilo više od 500 uzvanika.

Nakon boravka u provinciji Ontario, na krajnjem zapadu Kanade, delegacija se susrela s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom centru u Vancouveru, u kojem je održan svečani ručak uz prigodni kulturni program folklornih skupina Hrvatski vitezovi Vancouver i Tamburaškog orkestra kardinal Stepinac TOKS Vancouver,  a domaćin i organizator događaja u prepunom Hrvatskom centru bila je zajednica Ujedinjeni Kanadski Hrvata ogranak “Kralj Tomislav”.

„Prvi puta sam u Vancouveru i mogu reći da sam snažno zadivljen emocijom i povezanošću koju osjećate prema Hrvatskoj a ona je pokazatelj da je vrijednost hrvatskog naroda njegovo zajedništvo, kojem ni prostorne ni generacijske raznolikosti ne predstavljaju prepreku. Ova mladost, kroz pjesmu, glazbu i ples, jamac je očuvanja svih hrvatskih vrijednosti.“ - naglasio je državni tajnik Milas te zahvalio i čestitao svima na nesebičnom radu, trudu te aktivnostima u kojima će Središnji državni ured i dalje biti podrška i neizostavni partner.

Nakon svečanosti, delegacija je posjetila hrvatsku crkvu Prečisto srce Marijino i susrela se s fra Dujom Bobanom, a posjetili su i Hrvate u Victoriji na Vancouver otoku, gdje je održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Viktorija, najzapadnijom hrvatskom zajednicom.

Posjet Kanadi završen je sastankom s predstavnicima Sveučilišta Britanska Kolumbija – UBC te s Mikeom Hurlyem, gradonačelnikom grada Burnaby, u kojem živi veliki broj Hrvata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije