Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Milanović: Nazvao me glavni tajnik i riješeno je sve u pola minute. To je fusnota, ali za nas to je Big Foot

- Priklanjamo se praktički svemu što stoji u communiqueu i s time ne da nemamo problema, nego to podržavamo - rekao je Milanović
14. lipnja 2021. u 14:33 1 komentara 554 prikaza

Predsjednik Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Bruxellesu dao je kratku izjavu novinarima, odgovarajući na pitanja dopisnice HTV-a Jasne Paro.

O njegovoj borbi oko spominjanja Bosne i Hercegovine u završnoj deklaraciji summita, o čemu smo pisali jutros: 

- Prvo ne volim riječ zaprijetio, nisam zaprijetio, ali nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu. I razgovarao sam, nazvao me glavni tajnik oko 15 sati jučer i to je riješeno u pola minute. Što govori samo za sebe, da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene Dayton Peace Accords kao osnova funkcioniranja. To je mala stvar za ovaj summit. Vrlo marginalna, to je fusnota, ali za nas to je Big Foot - rekao je Milanović. 

Hrvatski stav o ostalim dijelovima deklaracije koju se lideri spremaju podržati danas na summitu: 

- Priklanjamo se praktički svemu što stoji u communiqueu i s time ne da nemamo problema, nego to podržavamo. Tu se događaju nekakve nove promjene, i osobne naravi, Amerika ima novog predsjednika. To je samo po sebi velika promjena. Ne bi tako trebalo biti ali jest. A sve ovo drugo, uz neke nijanse, Hrvatskoj je prihvatljivo, barem meni kao šefu delegacije - odgovorio je predsjednik RH. 

Na pitanje hoće li imati priliku za kratki susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kojemu je bio domaćin u Hrvatskoj kao američkom potpredsjedniku u doba kad je Milanović bio premijer: 

- Ne vjerujem da ćemo razgovarati jer ovo je sve našpanano u pet minuta. To je bilo prije šest godina, da, bio sam mu kratko i domaćin, ali mislim da on ima važnijeg posla - rekao je predsjednik Milanović. 

  • lokve:

    Hrvatski ponos, predsjednik kakvog bi poželjela i Amerika, tako je pametan pronicljiv uljudan dosjetan... Da je bar daleko nije on ovako fin za Balkana, da je bar u Finskoj.