VJEKOSLAV BEVANDA:

Milanović je došao kao prijatelj svih naroda u BiH

Vjekoslav Bevanda
Foto: Zoran Grizelj
11.02.2014.
u 11:35

- Premijer Milanović je u više navrata, tijekom obraćanja medijima, jasno istaknuo da će se zalagati da BiH dobije jasniju europsku perspektivu kandidata i da se nemiri ne bi dogodili da je Europska unija, čija je Hrvatska članica, imala koherentniju i jasniju politiku - rekao je Bevanda

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zaprepašten je brojnim negativnim reagiranjima na dolazak premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića u posjet Mostaru, za koji Bevanda kaže  da je jedan od bh. gradova koji bi trebao imati isti značaj kao i Sarajevo, Banja Luka, Tuzla ili Brčko. 

- U izvještavanju o dolasku ovog visokog gosta posebno čudi činjenica da nitko od autora brojnih tekstova ili priloga nije uzeo u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska, baš kao i Republika Srbija, supotpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, članica Europske unije i, uz to, članica Vijeća za provedbu mira te da je, samim tim, obvezna pomagati u rješavanju nastalih problema i sukoba - navodi Bevanda u saopćenju.

Nadalje, kaže da je premijer Milanović  došao kao prijatelj svih naroda koji žive na prostoru BiH i sve poruke koje je rekao javno, na konferenciji za novinare, bile su poruke mira, potpore i europskog puta. Rekao je da nije došao da bi govorio o unutarnjim problemima i o tome tko je prosvjedovao i zbog čega. 

- Premijer Milanović je u više navrata, tijekom obraćanja medijima, jasno istaknuo da će se zalagati da BiH dobije jasniju europsku perspektivu kandidata i da se nemiri ne bi dogodili da je Europska unija, čija je Hrvatska članica, imala koherentniju i jasniju politiku. On je rekao da je došao skrenuti strasti na drugu temu i da je to svakako europski put BiH. Zbog svega navedenog postavlja se pitanje zašto ove poruke koje nose dobronamjernost za sve građane BiH može netko okarakterizirati kao neprijateljske i zlonamjerne pa se nameće odgovor da pozitivna ideja potpore i skretanja pažnje Europskoj uniji na poticanje veće zainteresiranosti za situaciju u BiH nekome ipak nije u interesu - kaže Bevanda u današnjem saopćenju. 

Ističe da je najava dolaska premijera Milanovića u BiH urađena po svim procedurama diplomatskog protokola, pa su potpuno netočni navodi članova Predsjedništva BiH izneseni u sredstvima javnog informiranja. 

- Predsjedatelj Vijeća ministara BiH zadržava pravo pozvati i primiti kolege predsjednike vlada drugih država bez potrebe traženja bilo čije suglasnosti - navodi Bevanda. 

Na kraju saopćenja predsjedatelj Bevanda kaže da je cjelokupan mandat radio na regionalnom povezivanju i jačanju suradnje političkih čimbenika regije te da je u tome  imao punu potporu susjeda. 

- Tako i posjet premijera Milanovića predstavlja put koji može kreirati sigurno i stabilno društveno okruženje koje je preduvjet za brži put BiH prema Europskoj uniji. Zbog svega navedenog zahvalni smo premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću na potpori koju nam je dao i uvijek ćemo davati potporu i rado primati pruženu ruku susjeda i prijatelja - kaže Bevanda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?