Štrajk u ZHŽ-u se nastavlja

Mikulić: Isplata regresa ovisi o sredstvima iz FBiH

strajk
02.12.2015.
u 07:00

Ministrica kaže kako misli da neće biti potrebe za nadoknadom nastave, što u konačnici ovisi o tome koliko će štrajk trajati

Štrajk upozorenja u srednjim školama ZHŽ-a održan je jučer, a nastavlja se i u idućim danima, piše Večernji list. Prema informacijama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, štrajk će biti nastavljen do održavanja sastanaka između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Sindikata srednjeg obrazovanja ZHŽ-a, koji je planiran idućih dana. Iako ne osporava pravo prosvjetnih djelatnika na štrajk, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružica Mikulić ističe kako dio optužbi sindikata na račun Vlade ZH županije nije opravdan.

Naime, Mikulić je istaknula činjenicu da od veljače, odnosno imenovanjem sadašnje postave Vlade ZHŽ-a, ni jedan dan nisu kasnile plaća i naknada za topli obrok, te da ni jedna plaća nije isplaćena bez uplate doprinosa, kao što je to ranije bio čest slučaj.

Podsjetila je i na to da je ovogodišnji proračun opterećen ogromnim dugovanjima iz prethodnih godina, te naglasila kako se samo na plaćanje zaostalih doprinosa iz prethodnih razdoblja, pogotovo 2009. i 2010., uplaćuje oko 200.000 KM mjesečno, a uz to se izmiruju i sve ostale tekuće obveze. Na optužbe Sindikata za sustavno odbijanje komunikacije, Mikulić kaže da se navode datumi kada sindikat nije niti zatražio sastanak.

"Nije bilo nikakvog sustavnog odbijanja komunikacije od Vlade ZHŽ-a. Sindikat spominje ignoriranje zahtjeva za sastankom 8. 10 2015. i 30. 10. 2015. kad nisu poslali zahtjev za sastanak nego zahtjev za financijsko očitovanje o njihovim potrebama, odnosno nužnim davanjima iz proračuna", navodi Mikulić.

Ona se ovom prilikom dotaknula zahtjeva Sindikata srednjeg obrazovanja za isplatom regresa. "Problem je u tome što su sredstva za isplatu regresa planirana od granta koji ZHŽ treba dobiti iz federalnog proračuna. Tako da isplata ne ovisi o nama, nego o tome kada će ta sredstva biti prebačena u županijski proračun", kaže Mikulić. Na pitanje hoće li prosvjetari morati nadoknaditi sate koji nisu održani zbog štrajka, Mikulić kaže kako misli da neće biti potrebe za tim, ali da u konačnici to ovisi o tome koliko će štrajk trajati, odnosno koliko sati neće biti odrađeno. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije