Daniel Serwer

Mijenjanje granica Kosova dovelo bi do nestabilnosti u BiH i Makedoniji

06.08.2018.
u 20:43

Profesor Sveučilišta Johns Hopkins Daniel Serwer izjavio je za N1 da spekulacije o podjeli Kosova nisu privukle mnogo pažnje u Washingtonu. On upozorava da bi eventualna promjena granica Kosova otvorila Pandorinu kutiju za Zapadni Balkan, ali i neke druge države u svijetu.

Serwer je za Dan uživo rekao da ako Srbija i Kosovo žele biti demokratske države i članice EU, ne vidi razlog zašto manjinske zajednice ne bi ostale tu gdje jesu - u postojećim granicama.

"Mijenjanje granica dovelo bi do nestabilnosti u Makedoniji i BiH, ali i drugim dijelovima svijeta, npr. u Ukrajini i Gruziji. SAD i EU imaju dobar stav po pitanju promjene granica (…) o cijelovitosti država i nemijenjanja granica”, podsjetio je on.

Komentirajući izjave šefa diplomacije Srbije Ivice Dačića da nova administracija u Washingtonu mijenja stav prema Srbiji i Kosovu, Serwer je rekao da ne misli da je došlo do promjena i da Washington sluša i Beograd i Prištinu.

Također je rekao da se Dačićevi napori da pojedine zemlje povuku priznanje Kosova loše odražavaju na srbijansku politiku i dobru vjeru u dijalog.

"Ako pričate sa Prištinom na jednoj ravnopravnoj razini, onda se morate da se ponašati ravnopravno", poručio je on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?