Tko plaća preko Western Uniona?

Migrantima iz Iraka, Irana... uplaćeno 5,8 milijuna KM

migranti bihać
16.01.2021.
u 14:34

Glavna tajnica Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Sanela Prašović-Gadžo, koja je i federalna zastupnica te članica Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, objavila je šokantne podatke o tome koliko je novca uplaćeno izravno migrantima iz zemalja njihova polaska, što sugerira o postojanju sustava za organiziranje ovoga migracijskoga vala. 
- Iznos od 5,8 milijuna maraka transferiran je migrantima iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Iraka i Irana, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine (2018., 2019. i 2020.) - napisala je na svome FB profilu Prašović-Gadžo.

Dosluh s Pakistanom

Objasnila je da je to dio podataka do kojih je došla preko Agencije za bankarstvo, ali i Western Uniona, preko kojega se isplaćuju najveći novčani iznosi. S obzirom na to da nitko od migranata ne posjeduje dokumente jer na taj način osiguravaju svoj status i boravak u BiH, postavlja se pitanje kako dolaze do toga novca. Zato je razrađen sustav koji se odvija preko pojedinaca u BiH, ali i, očito, uz prešutnu potporu dijela bosanskohercegovačkih vlasti. U najmanju je ruku zanimljivo, kada se usporede podaci, šurovanje koje je imao bošnjački član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović s vlastima, a posredno i migrantima iz Pakistana, koji nije ni sigurnosno ni bilo kako drukčije pogođena zemlja, piše portal Vecernji.ba. Zanimljivo je da je tijekom 2020., kako otkriva federalna zastupnica, najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u BiH uplaćeno iz Maroka, čak 791.677 maraka. Iste godine iz Iraka je preko Western Uniona transferirano 502.526 maraka. Iz Afganistana migrantima je uplaćeno 387.080, a iz Pakistana je 2020. Western Unionom u BiH migrantima uplaćeno 278.033 marke. Prašović-Gadžo posebno prijepornim smatra što se vlasti BiH prave nevješte ili prikrivaju podatke. 
“No, uz ukupne milijunske iznose, iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovore na pitanje: Jesu li znali za novčane doznake preko Western Uniona i, ako su znali, kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pritom većina odbija pokazati dokumente? Ako nisu znali, sada znaju, pa ću svima u sustavu nadležnosti uputiti na sjednici Povjerenstva za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao”, napisala je ona.

Tranše od 50.000 maraka

SBB-ova zastupnica otkrila je i to da su iznosi koji su kroz jednu tranšu dolazili po jednoj osobi bili i po 20, 30, pa čak i u dvjema tranšama u mjesec dana 50 tisuća maraka! 
“Policijske agencije imaju saznanja i da su taj novac za migrante preuzimali državljani BiH, a potom novac davali migrantima”, navodi ona. I sve to bez ikakva nadzora, odnosno nisu bili predmet istraga i provjera, s čime bi se vjerojatno suočili svi državljani BiH da im kojim slučajem na taj način pristižu golemi novčani iznosi, piše Večernji list. 
“Veliki iznosi (deseci tisuća maraka) kroz jednu tranšu stizali su i iz država EU-a kao što su Belgija, Grčka... i uplaćivani su osobama u BiH, a potom su taj novac preuzimali migranti”, upozorila je federalna zastupnica i članica Povjerenstva za sigurnost Sanela Prašović-Gadžo. •

Povjerenstvo za sigurnost usvojilo je i zaključak kojim se pozivaju nadležne agencije u BiH da izvrše nadzor svih novčanih tokova koji se odnose na transfere novca koji dolaze u BiH preko Western Uniona iz onih država iz kojih dolaze migranti koji borave u BiH, navela je Prašović-Gadžo. Uz to, zatraženo je od svih institucija da uspostave učinkovit sustav koordinacije i usklade aktivnosti kontrole boravka i kretanja migranata kako bi oni prestali biti sigurnosna i svaka druga prijetnja građanima BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije