Policija upozorava

Migranti sve češće preko ZHŽ-a i Banje Luke žele do EU-a

16.05.2018.
u 08:00

Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužiteljstva BiH, tvrdi da ju je u središtu Sarajeva u subotu navečer opljačkao migrant iz neke od arapskih zemalja. Kako je za Nezavisne objasnila, pljačka se odigrala u trgovini “Amko” u Titovoj ulici.

- Željela sam kupiti namirnice i u jednom trenutku sam osjetila da je čovjek, koji me prethodno pratio od knjižare “Svjetlost”, gdje je sam stajao te ušao za mnom u trgovinu, prišao iza leđa, otvorio patent-zatvarač na ruksaku, zavukao ruku i izvadio novčanik. Uhvatila sam ga za ruku u nadi da ću spriječiti krađu, ali on se takvom silinom istrgao iz mojih ruku i počeo bježati - priča tužiteljica i dodaje da je bila sama lice u lice s njim.

- Tamne je puti, oko 25-30 godina starosti, snažan, mršav, visok oko 185 cm, nosio je crni kačket, imao je tamne oči, a na sebi zelenkastu majicu - opisala je tužiteljica pljačkaša. Dodaje da je potrčala za lopovom, ali zbog ozljede koljena nije ga uspjela stići. Iako su ljudi sjedili u okolnim kafićima i automobilima, za lopovom je jedino još potrčala samo prodavačica iz spomenute trgovine. Nedugo zatim su se vratile u trgovinu i pozvale policiju.

- Zajedno s policijom smo sav događaj vidjeli na videonadzoru. Nakon toga sam otišla u policiju dati izjavu. Nestao mi je novčanik s dokumentima i sa 150 maraka u raznim apoenima - rekla je ona. Migranti postaju sve veći problem u cijeloj zemlji. Od početka 2018. godine samo na području Zapadnohercegovačke županije evidentirano je oko 300 migranata, potvrdio je ministar unutarnjih poslova ZHŽ Zdravko Boras na sjednici Skupštine ZHŽ održane u ponedjeljak u Širokom Brijegu. Migranti se sve češće mogu susresti na području Ljubuškog i Posušja koji tim rutama žele prijeći u Europsku uniju, odnosno Hrvatsku.

- Intenzitet je pojačan i u posljednja tri dana, točnije stotinjak osoba je evidentirano - ističe ministar Boras i dodaje kako veliku poteškoću stvara činjenica da su te osobe uredno prijavljene u Uredu za strance u Sarajevu s kartonom tražitelja azila koji im omogućuje slobodno kretanje na području cijele BiH.
Lokalnoj policiji preostaje jedino evidentiranje migranata, njihovo legitimiranje te izvještavanje Ureda za strance da ih preuzme.

Problem je nedostatak sabirnih centara koji bi preuzeli te osobe, a riječ je mahom o bolesnim i iznemoglim ženama i djeci, ističe ministar Boras te dodaje da MUP ZHŽ-a poduzima određene mjere te se samostalno bori s navalom migranata. On se nada kako će se i druge institucije uključiti u rješavanje ovog rastućeg problema. Osim ZHŽ-a, velik problem s migrantima imaju u USŽ-u, Sarajevskoj županiji, a napravljena je ruta i preko RS-a.

Migranti iz arapskih zemalja u BiH uspostavili su novu rutu koja vodi iz Bosne i Hercegovine prema državama Europske unije, i to preko Banje Luke i Bosanske Gradiške. Pripadnici Policijske uprave Banja Luka su obavili razgovor s migrantima koji su uočeni na autobusnom kolodvoru u tom gradu, u koji su autobusom došli iz Sarajeva.

- Utvrđeno je da posjeduju potvrdu o traženju azila, a svemu je obaviještena Služba za poslove sa strancima, terenski centar Banja Luka - priopćeno je iz Policijske uprave B. Luka. Migranti su nastaviti dalji put prema Bosanskoj Gradišci, dodaju iz policije. Velik problem se javlja zbog nedostatka smještajnih kapaciteta i hrane. U sljedećih nekoliko mjeseci može se očekivati 50.000 do 100.000 migranata koji će kroz BiH htjeti prijeći u EU.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije