Je li USŽ novi migracijski centar?

Migranti iz Sirije, Pakistana, Turske... utočište traže u krajiškim džamijama

03.04.2018.
u 13:00

Sve veći broj migranata ulazi u BiH preko koje se želi domoći Europske unije. U protekla tri mjeseca Granična policija BiH imala u postupku više od tisuću osoba, među kojima ih je oko 500 ilegalno ušlo ili ilegalno boravilo u BiH. Oko tisuću migranata u predstojećim danima sprema se ući u BiH, podaci su Službe za poslove sa strancima. No, BiH je za najveći broj njih usputna postaja na daljem putu prema EU.

Kako naći put iz BiH

Za najveći broj migranata koji ulaze u BiH putovi vode prema njezinu sjeverozapadu. U USŽ, u Veliku Kladušu i Bihać, s jedinim ciljem - kako naći put iz BiH?! - Teško je ustvrditi broj onih koji dolaze, odnosno koji su došli i koji borave na tim područjima u protekla tri-četiri mjeseca, od kada je registriran njihov dolazak koji poprima dimenzije masovnog - kazuju u Velikoj Kladuši. Dolaze iz Sirije, Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, čak i iz Turske, pa Kosova. Prvo utočište traže u džamijama. Muamer Ćatić, imam u gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši, kaže kako pomoć traže u džamijama kako bi se ugrijali, osvježili. - Kako da ih ne prihvatimo onako promrzle, pokisle, bez novca - kaže. Uglavnom su to mlađe osobe, između 20 i 30 godina. Najveći broj ih je iz Centra za azilante u Sarajevu i većina ih pokušava ilegalno prijeći državnu granicu s RH. Mnogi su i vraćeni iz RH. - Pomažemo im ljudski, humano. Odmah izvijestimo policiju, GP BiH, Ured za strance i tražimo pomoć - govori. Dolasci migranata sve su češći i gotovo svake večeri ih po 20-ak traži pomoć i u drugim džamijama. Nisu rijetke ni skupine žena s malom djecom. Posljednjih dana slična situacija je i u Bihaću. Javljaju se u tamošnje džamije i pruža im se pomoć. Prikupljaju se hrana, odjeća, obuća.

Gostoprimstvo građana

Gostoprimstvo Kladuščana, Bišćana i područja između ta dva grada svakako je razlog sve većeg broja dolazaka i zadržavanja. Nijaz Nuhanović, ugostitelj koji pomaže u zbrinjavanju, kaže kako ti ljudi ne biraju sredstva kako bi se domogli EU, a to područje dio je njihove rute. Slično govori i Enver Melkić koji također podupire akcije zbrinjavanja i pomoći. - Tražimo od nadležnih da im se pomogne, a mi pomažemo u prvoj fazi zbrinjavanja. Nemaju hranu, odjeću, dolaze promrzli, bolesni. Prihvatimo ih i pružimo im pomoć - kaže Melkić. Huse Karajlić ugostio ih je u svojoj kući 30-ak. - U jednom danu bilo ih je 26. Samo im želim pomoći, osigurati hranu, odjeću. Tražio sam u GP BiH, Službi za strance da im se pomogne. Njima BiH nije obećana zemlja i žele samo otići - kaže Karajlić. U Velikoj Kladuši kažu kako mnogi u ugostiteljskim objektima koriste i platne kartice. I tako Velika Kladuša i Bihać najvećem broju njih neslužbeno postaju privremeni dom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije