INTERVJU: DRAGAN ČOVIĆ, HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA biH

Mi smo već dio NATO okružja i to jamči da neće biti rata ni podjele BiH

Dragan Čović
28.09.2016.
u 07:00

Kao rijetko tko u politici BiH je bio principijelan oko posljednje krize kao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nastojeći biti glas razuma i posredovati između radikalnih stajališta Banje Luke i Sarajeva. Rat, podjela, kriza, rušenje Daytona..., stalno su se vrtjeli u domaćoj i međunarodnoj javnosti, no Čović je javnost uvjeravao kako se radi o političkoj krizi koja nema domete radikaliziranja.

Može li se priča o referendumu sada konačno presjeći?

- Kao hrvatski član Predsjedništva BiH pokušat ću otvoriti dinamiku razgovora unutar Predsjedništva koja bi se onda prenijela i na predsjednike stranaka koji se tiču našeg europskog puta. Doradit ćemo Master plan kako bismo sljedeće godine ostvarili kandidacijski status s EU. Sve je u našim rukama i što prije izađemo iz priče o referendumu, bit će nam bolje. Sasvim sam siguran da će s druge strane jedan dio političkog Sarajeva koristiti sve mogućnosti da bi nastavio pritisak na RS. 

Rat, odcjepljenje..., stalno se iz Sarajeva nastojalo asocirati s referendumom najavljujući eventualno novo opredjeljenje. 

Jesu li ova iskušenja realna, prije svega, rat?

- Mislim da će ovo biti posljednji referendum koji će netko praviti bez obzira na to koja je tema u pitanju. Najavljuje se eventualno izjašnjavanje oko članstva u NATO-u, ali ja ne vjerujem da će se na ovakav način više takvo izjašnjavanje organizirati provjerama što narod misli. Možda su to malo manje demokratske metode od referenduma, ali to je poruka zbog ukupnog ozračja koje je stvoreno. Apsolutno sam uvjeren da je BiH nedjeljiva. Pronađena je kritična masa u EU, Beogradu i okruženju jugoistočne Europe i bilo kakva rasprava o podjelama država nije prihvatljiva. Sugovornika takvim idejama neće biti. Čak i određeni srpski političari na drugim razinama vlasti ističu da ne bi podržali referendum kada bi se održavao o drugome pitanju. Ozračje referenduma je stavilo dovoljno svjetla na BiH. Ako budemo mudri, svi ćemo iz toga izvući poruke kako bismo se okrenuli europskom putu.

Ostatak intervjua čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?