Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Meterolozi objavili prognozu: Kakva nas zima očekuje u BiH?

30. studenoga 2020. u 10:06 0 komentara 620 prikaza
zima

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane (MedCOFa15), kao i produkata FHMZ, zima (1. prosinca 2020. – 28. veljače 2021.) u Bosni i Hercegovini, trebala bi biti toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (1981.- 2010. godine). Mogućnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 % na sjeveru zemlje do 60 % u južnim područjima.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i središnjim predjelima. Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesna su i razdoblja hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka & 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020.-2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana, prenosi N1. 

Prognoza oborina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze oborina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno je teško u zimskom razdoblju prognozirati vrstu oborina u pojedinim razobljima. Tijekom klimatološke zime (DJF), vjerojatnost mogućih scenarija je podjednaka.

Prognostički modeli za prostor Bosne i Hercegovine, ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu. Raspored oborina tijekom zime bit će neujednačen. Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez oborina, ali i kraća razdoblja s većom količinom oborina.

Najviše oborina prognozira se u prvoj dekadi prosinca i sredinom siječnja. Očekivane ukupne količine oborina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.