što nas čeka narednih mjeseci

Meteorolog otkrio kakvo nas ljeto očekuje ove godine

LJETO
21.05.2021.
u 20:36

Očekuje se i pojačana frekvenciju toplotnih valova sa sjevera Afrike koji povlači vrlo vruć zrak i natprosječne temperature zraka koje u vrhuncima tih valova znaju dosegnuti i preko 40 stupnjeva Celzijusa“, istaknuo je.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić rekao je kakvo nas ljeto očekuje ove godine.

Za razliku od travnja, ovogodišnji svibanj nije hladniji od višegodišnjeg prosjeka, odnosno na osnovu promatranja meteorologa u vremenu od trideset godina nakon čega donose zaključke, rfekao je Sladić za N1

“Kada je riječ o temperaturama zraka, travanj je bio za dva-tri stupnja hladniji nego uobičajeno, a kolege iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su radile analizu u kojoj je ustanovljeno da je travanj od 1997. godine bio najhladniji. Najtopliji travanj u BiH je bio iz 2018. godine. Nakon toga imamo određena odstupanja – primjerice 2019. travanj je bio svježiji, a 2020. godine, kad smo bili ‘zaključani’, imali smo četiri tjedna sunčanog vremena.”

“Ove godine za posljedicu imamo dosta hladniji travanj nego uobičajeno. Svibanj je pokazao toplotu, ali ne dugo jer su dolazile hladne mase sa sjeverozapada Europe što je uzrokovalo i padaline, ali nije u velikim količinama. Ovog svibnja nije bilo ekcesa u padalinama, jer sredinom svibnja imamo tranzicije ka kišnim razdobljima, pa smo tako 2014. godine imali i poplave“, rekao je Sladić za N1.

Kazao je i kako se po izračunima može vidjeti da lipanj pokazuje prilične znakove zasušivanja.

“Tijekom većeg dijela lipnja ne bismo trebali očekivati prevelike ekcese u padalinama. Taj deficiti kroz srpanj i kolovoz ako se nastavi rezultira suhim ljetom. Dakle očekujemo toplije ljeto i sušnije od prosjeka, odnosno neće biti pretjerano sušno ljeto, ali pljuskovito da – ona ljeta na koja smo naviknzuli. U odnosu na 2020. godinu ne bismo trebali imati učestalije hladne prodore. Očekuje se i pojačana frekvenciju toplotnih valova sa sjevera Afrike koji povlači vrlo vruć zrak i natprosječne temperature zraka koje u vrhuncima tih valova znaju dosegnuti i preko 40 stupnjeva Celzijusa“, istaknuo je.

Rekao je i kako će taj broj vrelih dana navjerojatnije ove godine biti iznad prosjeka, odnosno da ćemo imati preko 30 vrelih dana i preko 60 u Hercegovini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?