Kulturni događaj godine

Mersad Berber u Sarajevu nakon punih pet desetljeća

06.07.2017.
u 08:15

Nakon što je prošlo 50 godina od kako je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova slikara Mersada Berbera, od danas će 35 najvažnijih djela, nastajalih u ciklusima od šezdesetih godina do Berberove smrti ukrasiti na dva mjeseca prostor obnovljene sarajevske Vijećnice. Radi se o posthumnoj retrospektivnoj izložbi na kojoj će biti predstavljena većina djela iz fundusa obitelji Berber, a pet djela bit će posuđeno od Bošnjačkog instituta za ovu priliku, piše Fena.

Značajne faze

Budući da se radi o djelima jednog od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika u drugoj polovini 20. stoljeća, ovaj događaj već je ocijenjen kao vjerojatno najvažniji kulturni događaj ove godine, u Sarajevu. Slikarev sin Ensar Berber u razgovoru kaže da je namjera predstaviti cjelokupan opus Berberovog stvaralaštva od 60-ih godina do kraja njegovog života i na taj način predstaviti sve značajnije faze i cikluse iz doba njegovog stvaralaštva.

“S obzirom na to da smo limitirani prostorom i kvadraturom, izdvojili smo najreferentnija djela koja predstavljaju cjelokupan opus njegovog stvaralaštva. Jedno od djela će biti “Splav meduze”, koje je monumentalno djelo rađeno u slavu slikara Theodorea Gericaulta i bit će premijerno prikazano”, kazao je.

Bit će predstavljena djela rađena u slavu Velazqueza, animirani film Tempo Secondo, djela iz ciklusa “Jelena, žena koje nema”, iz ciklusa “Skender-Vakuf i Srebrenica” te zadnjeg opusa njegovih autoportreta. Neka od djela koja će biti i na ovoj izložbi prikazana su u okviru skupnih izložbi, ali prvi put u ovoj cijelosti će biti prikazana sada u prostoru sarajevske Vijećnice. “Ova izložba ne može se staviti u isti rang sa svim ostalim izložbama jer je Sarajevo naš grad, u kojem smo proveli najviše vremena. Grad gdje je otac stekao afirmaciju, živio i radio te je ova izložba izvan konkurencije svim drugim izložbama”, naglasio je Ensar Berber.

Svjetski umjetnik

Mersad Berber dobitnik je 50-ak nagrada, izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste.

Početkom svibnja u Pera muzeju u Istanbulu zatvorena je Berberova velika retrospektivna izložba, koji je umro u listopadu 2012. godine. Djela ovog umjetnika postavljana su na izložbama u Londonu, Hamburgu, Istanbulu, Chicagu, Abu Dabiju, Moskvi, Madridu, Cirihu i New Yorku     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?