Slovenski mediji objavili

Mercator analizirao tržište uoči ulaska u BiH. Jaku konkurenciju imat će i u domaćim trgovinama

13.06.2017.
u 07:00

Jačanje trgovačkog lanca “Bingo” iz Tuzle, ali i uspon FIS-a Vitez, Robota Sarajevo i Tropica Banja Luka, prema ocjenama slovenskih ekonomista, nije dobar preduvjet za Mercator koji najavljuje ponovno preuzimanje svoje trgovačke mreže u BiH iz vlasništva Konzuma. Povratak Mercatora na tržište BiH, prema ocjenama slovenskih medija, ima rizike, a pokušaj oporavka Agrokora u roku od godinu dana je upitan.

Vodeći slovenski dnevnik “Delo” piše kako povratak Mercatora u BiH neće biti lagan i predstavlja rizičnu operaciju jer se stanje na bh. tržištu posljednjih godina promijenilo, konkurencija je jača, pa će biti potrebno dosta uložiti u ponovno reklamiranje nekad popularnog Mercatora. Pozivajući se na analize slovenskih i bh. ekonomskih analitičara, “Delo” piše kako bi povratak Mercatora u BiH jako omela moguća otpuštanja radnika ili kašnjenja s plaćanjem. “Mercator ocjenjuje kako se poslovni rizici operacije (preuzimanja Konzumove mreže u BiH i financijskih obveza) mogu kontrolirati”, odgovor je koji je u priopćenju “Delu” u vezi s tim dala nova Mercatorova Uprava.

Ipak, Uprava Mercatora svoj uspjeh na tržištu BiH veže uz ranija iskustva, snagu brenda, neutralnost, dobru suradnju s regionalnim dobavljačima, a dodaju da je ponovno širenje Mercatora na to tržište i u interesu slovenskih dobavljača. Nedavno je portal Capital analizirao poslovanje vodećih trgovačkih lanaca u BiH u 2016. godini, gdje službeni podaci pokazuju kako je najprofitabilniji trgovački lanaca u BiH bio tuzlanski Bingo s profitom od 67 milijuna KM. Isti izvor napominje kako je respektabilan profit od čak 33,3 milijuna KM ostvario je i FIS iz Viteza, a potom s manjom, ali ipak milijunskom dobiti slijede ga Robot (7,3 milijuna KM) i banjolučka Tropic maloprodaja (3,37 milijuna KM). Maloprodajni sektor nastavio je rast prošle godine zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta BiH i tehnološkom napretku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?