Ministar sigurnosti BiH

Mektić: Opće stanje sigurnosti u BiH na razini prošle pa i prethodnih godina

25.10.2017.
u 20:12

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, obraćajući se zastupnicima, kazao da je opće stanje sigurnosti u BiH na razini prošle pa i prethodnih godina.

- Kad se sublimiraju svi podaci i pokazatelji, posebno u pogledu izvršenja ukupnog broja kaznenih djela, možda bi se mogla dati jedna konkretna ocjena, jer se radi za 6,3 posto manje prijavljenih kaznenih djela u odnosu na 2015. godinu - kazao je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, gledajući samo taj statistički podatak možda bi mogli da dobijemo jednu krivu sliku o ukupnom stanju sigurnosti, „već je potrebno to gledati kroz pokazatelje iz raznih sfera sigurnosti, kako kroz pitanje terorizma, radikalizma, ekstremizma, tako pitanje općeg kriminaliteta....“

Ministar Mektić se osvrnuo na radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam.

- Iako možemo konstatirati da već dvije godine nismo imali kaznenih djela iz oblasi terorizma, terorističkih napada niti ozbiljnih terorističkih incidenata, ne možemo reći da smo eliminirali terorizam kao prijetnju Bosni i Hercegovini, obzirom da postoji problem radikalizma i nasilnog ekstremizma unutar BiH i da se to manifestira i kod konkretne aktivnosti odlaska naših državljana na ratišta, ratujući u sastavu raznih paravojnih, parapolicijskih pa i terorističkih organizacija - kazao je Mektić.

Dodao je da trenutno „imamo oko 115 naših državljana koji se nalaze još uvijek u Siriji i Iraku, imamo četiri naša državljana koji se nalaze ili su se nalazili u Ukrajini“.

Ministar Mektić je istaknuo da veliku pažnju posvećuju segmentu prevencije u oblasti terorizma.

Tijekom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini, na zahtjev Kluba zastupnika SBB-a BiH, data je polusatna pauza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?