Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mektić: Ne raspolažemo informacijama da se ženama plaća da se pokrivaju

24. kolovoza 2017. u 13:56 1 komentara 155 prikaza
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je izjava austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza o tome da se ženama u Sarajevu i Prištini plaća da u javnost izađu potpuno pokrivene, "politička izjava izrečena u smislu predizborne kampanje u Austriji".

- Mi ne raspolažemo informacijama o takvom plaćanju i zatražit ćemo od sigurnosnih agencija Austrije da nam dostave te informacije ukoliko ih imaju jer pretpostavljamo da to nije njegova paušalna izjava i da na nečemu počiva. Ukoliko je to istina, postavlja se pitanje otkud taj novac dolazi, tko ga donosi ovdje, odnosno koje je porijeklo tog novca - izjavio je Mektić.    

Ponovio je da u ovom trenutku o tome nemaju saznanja, te da nitko dosad s austrijske strane nije prenio takvu informaciju, a smatra da je ona izrečena isključivo u političkom kontekstu u vezi s predizbornom kampanjom u Austriji.

Mektić je još naveo da dolazi do povećanja ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi, pa i trgovine ljudima zbog toga što je tzv. "balkanska ruta" presječena i zaustavljena.

- Logično je bilo, mi smo imali takve procjene i očekivanja da će se povećati ilegalne migracije. Maksimalno smo ojačali i pokrivamo i u kadrovskom i tehnološkom smislu da povećamo kontrolu na našim granicama, da presječemo i otkrijemo sve te ilegalne rute i to je rezultat jedne pojačane aktivnosti naših agencija. Pronalazimo te ilegalne migrante koji u pravilu žele BiH da koriste samo u tranzitnom smislu - kazao je Mektić dodajući da svaki konkretni slučaj posebno ispituju i utvrđuju.

Što se tiče aktivnosti sigurnosnih agencija u vezi s paradžematima, Mektić je kazao da su tu dosta poduzeli.

- Faktički smo to sveli na nekoliko osoba koje inzistiraju na radikalizmu koji ne priznaje ni IZ BiH. Tu se radi uglavnim o poznatim pripadnicima selefijskog pokreta koji su apsolutno pod nadzorom naših sigurnosnih službi i smatramo da ne predstavljaju neku ozbiljnu sigurnosnu prijetnju - naveo je ministar sigurnosti BiH.              

On je u izjavi za medije prije početka sjednice Vijeća ministara BiH demantirao tvrdnje v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Mileta Međeda o tome da Mektić zagovara jedinstven sistem civilne zaštite u BiH.

 - Nisam govorio o jedinstvenom sistemu i nisam ga nijednom riječju spomenuo. Biranim riječima sam govorio o koordinaciji u sistemu civilne zaštite u BiH. Ministarstvo sigurnosti želi samo da koordinira - istakao je Mektić.

Naglašava da sistem civilne zaštite zapravo može da funkcioniše na način decentraliziran do mjesnih zajednica.

- Ne pada napamet nikome ovdje da govori o jedinstvenu sistemu, jer on može samo da funkcionira na decentraliziran način. Da smo bogatiji i da imamo kompetentnije ljude razvijali bi organizacijske jedinice civilne zaštite u sistemu vatrogastva na nivou mjesnih zajednica - rekao je Mektić, pitajući "zašto najopremljenija vatrogasna jednica iz Sarajeva ne bi mogla da ode da pomogne da gasi požar u Bileći"

  • Ters:

    Ženama se plaća samo da se etkrivaju. Što se više otkriju više im se plati.