SAD:

Mektić izvjestio Kerryjevog pomoćnika o problemima koje je uzrokovao Salihović

SAD:
17.10.2016.
u 16:12

Izaslanstvo BiH, koju čine predstavnici policijskih agencija na državnoj razini, predvođena ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, od prošlog tjedna boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će sve do 23. listopada sudjelovati na konferencijama i susretima posvećenim borbi protiv korupcije, terorizma i organiziranog kriminala, saznaje “Dnevni avaz”.

Obećana pomoć

Tako bh. izaslanstvo od 16. listopada nazoči konferenciji Međunarodne asocijacije šefova policija (IACP), koja se do sutra održava u saveznoj državi Kaliforniji, u San Dijegu. Iako posjeta bh. policijskih i sigurnosnih agencija nije službeno najavljena, saznanja „Avaza“ da se nalazi i ostaje u višednevnoj posjeti SAD jučer je potvrdio ministar Mektić.

On je kazao da već sutra putuje u Washington, gdje će imati niz bilateralnih susreta s američkim dužnosnicima, a tiču se borbe protiv terorizma, korupcije i organiziranog kriminala te mjera koje se poduzimaju protiv ovih pošasti kako na globalnom planu tako i na razini institucija Bosne i Hercegovine

Mektić je potvrdio da je o ovim temama već razgovarao s veleposlanikom Williamom R. Brownfieldom, pomoćnikom američkog državnog tajnika za međunarodna pitanja narkotika i provođenje zakona.

On je kazao da je s visokim američkim dužnosnikom razgovarao i o problemima koje je u borbi protiv korupcije u BiH uzrokovao suspendirani glavni tužitelj BiH Goran Salihović.

– Razgovarali smo o problemu i borbi protiv terorizma i korupcije. Posebnu smo pažnju posvetili razgovorima o borbi protiv korupcije te nam je obećana značajna pomoć na tom polju i podržani su moji napori u tome. Dosta smo razgovarali i o Salihoviću i problemima i zastoju koje nam je prouzrokovao i donio u tim naporima i borbi protiv kriminala – kazao je Mektić za „Avaz“.

Promjene nabolje

Ministar je rekao i da je u razgovorima s veleposlanikom Braunfildom izrazio nadu da će nedavnim imenovanjem Gordane Tadić za v. d. glavnog tužitelja BiH doći do promjena nabolje u stvaranju ambijenta za provedbu zakona, prava i pravde u BiH.

– U razgovorima o mojim očekivanjima nakon promjena na čelu Tužiteljstva BiH i dolaskom tužiteljice Tadić na čelo ove institucije, izrazio sam nadu da ćemo nakon evidentnog dužeg zastoja u pravosudnim reformama ubrzo krenuti naprijed – istakao je Mektić.

Kako saznaje „Avaz“, u bh. izaslanstvu u službenoj posjeti SAD još su i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te još neki od policijskih dužnosnika.

Specijalizirana oprema

Međunarodna asocijacija šefova policija poznata je kao katalizator brojnih unapređenja u oblasti provođenja zakona, rukovođenja policijskim operacijama, provođenja posebnih istražnih radnji, pitanja vezanih uz borbu protiv terorizma, borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, policijsku forenziku, provođenje profesionalnih standarda u policiji, kao i drugih bitnih tema vezanih uz rad policije i tužitelja. Na konferenciji IACP-a čelnici bh. policijskih agencija imali su priliku vidjeti i izložbu policijske opreme, specijaliziranih vozila i letjelica te pomagala koja doprinose efikasnijem radu policija u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije