Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mektić i Spasovski: Stabilna sigurnosna situacija preduvjet za razvoj

22. rujna 2017. u 12:45 0 komentara 20 prikaza

Suradnja u oblasti sigurnosti Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije na visokoj je razini, što je od iznimnog značaja za obje zemlje jer bez stabilne sigurnosne situacije nema ni kvalitetnog napretka zemlje, ocijenjeno je danas nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ministra unutarnjih poslova Makedonije Olivera Spasovskog.

Na sastanku u Sarajevu sugovornici su naglasili da iako nemaju otvorenih pitanja postoje brojni zajednički sigurnosni izazovi koje je potrebno rješavati, a među kojima su pitanje migracija, terorizma i ekstremnog radikalizma, krijumčarenja ljudi te robe.

Sugovornici su istaknuli da se dobra politička suradnja i suradnja  dvaju ministarstava treba spustiti na operativnoj razini, te je dogovorena i uzvratna posjeta Makedoniji policijskih eksperata koji će tako razmjenjivati iskustva i razgovarati o mogućnosti suradnje.

- Dvije zemlje su dio iste regije zapadnog Balkana, zajednički surađujemo kada su u pitanju regionalni projekti, često se susrećemo na konferencijama koje se tiču unapređenja sigurnosti, s Makedonijom imamo potpisane i broje bilateralne sporazume - kazao je Mektić.

Na pres-konferenciji je najavljeno i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima BiH da u Makedoniju putuju samo s osobnom kartom i obrnuto, što govori o međusobnom povjerenju među državama, kao i mogućnost potpisivanja sporazuma o razmjeni zaštićenih svjedoka.

Spasovski je podsjetio i da je nedavno potpisan sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola te je naglasio da uspješna suradnja dviju zemalja znači i dobru suradnju u regiji u oblasti sigurnosti.

- Kada je u pitanju ekstremni radikalizam to je zajednički, ali to je i globalni problem. Važno je uspostaviti mehanizme za prevenciju te raditi na procesu deradikalizacije i resocijalizacije za osobe koje su se vratile sa stranih ratišta - pojasnio je Spasovski.

Osvrnuo se i na istrage koje su vođenje nakon što je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, naglasivši da su dvije pokrenute istrage o tom događaju zatvorene.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.