suradnja

Mektić i Burzić razgovarali o suradnji i suzbijanju svih oblika kriminala

suranja
17.11.2016.
u 14:00

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je danas Županijsko tužiteljstvo Županije Sarajevo (ŽS), gdje je s glavnom županijskom tužiteljicom Dalidom Burzić razgovarao o jačanju suradnje pravosudnih i sigurnosnih struktura na suzbijanju korupcije, organiziranog i svih drugih oblika kriminala, a u interesu pravde i vladavine prava.

Mektić je nakon sastanka istaknuo neophodnost daljnjeg unapređenja odnosa tužiteljstava svih nivoa s policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama na planu najoptimalnijeg servisiranja njihovih potreba, a sve radi što efikasnijeg djelovanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela.

Istovremeno, čestitao je glavnoj županijskoj tužiteljici i odao priznanje Županijskom tužiteljstvu ŽS povodom rezultata ostvarenih na rasvjetljavanju, prije svega, krivičnih djela koruptivnog karaktera, potcrtavajući da je to primjer koji bi trebalo da slijede i druge pravosudne institucije.

- Uvjerio sam se da je ovo ekipa mladih tužitelja i njihovih suradnika koji su iskreno opredjeljeni za borbu protiv svih oblika kriminala - kazao je Mektić za medije, referirajući se na najnovija postignuća Tužiteljstva ŽS-a.

U tom kontekstu, ponovno je uputio kritike Tužiteljstvu BiH, navodeći da bi državno tužiteljstvo trebalo biti "oštrica" u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala i u procesuiranju najtežih kaznenih djela, a ne, kako je kazao, „da se bave politikanstvom i onim šta će politika i kako će politika reagovati na određene stvari“.

Mektić je pozvao djelatnike Tužiteljstva BiH da se angažiraju u skladu s vlastitom odgovornošću i ulogom, da rade na ozbiljnim slučajevima korupcije kojima se uništavaju ekonomski temelji BiH, te da na taj način vrate povjerenje građana i ispune očekivanja javnosti na planu jačanja elemenata pravne države.  

Glavna tužiteljica Županijskog tužiteljstva ŽS-a Dalida Burzić je iskazala zahvalnost Mektiću zbog toga što je prepoznao angažman i djelovanje tog tužiteljstva na suzbijanju organiziranog i privrednog kriminala, kao i korupcije, naglašavajući da je rasvjetljavanje kaznenih djela u tim oblastima prioritet institucije na čijem je čelu.

Poručila je, istovremeno, da nema pravnih zapreka za jačanje suradnje policijskih i tužilačkih struktura koje su na istom zadatku, bez obzira na složenost pravnog sistema.  

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s nastavkom akcije kodnog naziva „Pravda“, Burzić je kazala da je, u međuvremenu, nadležni sud odredio pritvor Lejli Fazlagić Pašić (bivšoj sutkinji Općinskog suda Sarajevo) koja se nalazi u bjekstvu, te da je donesena naredba o raspisivanju interne i međunarodne potjernice u tom slučaju.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije