izvanredna konferencija za medije

Mektić: I BiH će zatvoriti granice ako val izbjeglica bude velik

mektic
VL FOTO
18.09.2015.
u 12:23

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je ocijenio stepen mogućnosti da se izbjeglice sa Bliskog istoka odluče za prolazak kroz BiH. "S obzirom na nekoliko posljednjih dana u vezi sa izbjegličkom krizom, moram reći da ćemo se i mi morati ponašati u skladu sa onim šta se dešava. Vidjeli smo da se kriza razvija kako smo procjenjivali, uz realnu mogućnost da će se koridor premjestiti u BiH", rekao je Mektić na izvanrednoj press konferenciji u Sarajevu, prenjeli su mediji.

On je podsjetio na situaciju u Hrvatskoj koja je zatvorila granice i upravo zbog te činjenice smatra kako je BiH pred jednim velikim izazovom.

"Ako su sve granice zatvore onda je izgledno da izbjeglice dođu u Bosnu i Hercegovinu, ali bez mogućnosti daljnjeg izlaska. S toga poručujem da ćemo uvažavajući ljudska prava, morati i uvažavati činjenicu da možemo prihvatiti samo onoliko ljudi za koliko imamo kapaciteta", rekao je Mektić.

On je dodao da zasad nema niti jednog migranta ili izbjeglice koja se pojavila na granici BiH rekavši da će naša zemlja zatvoriti granice jednom kada se kapaciteti popune i kada više ne budemo u stanju zbrinuti veliki broj ljudi.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?