ministar sigurnosti BiH

Mektić: BiH će do kraja godine ispuniti sve preporuke FATF-a

Dragan Mektić
28.11.2016.
u 12:56

Bosna i Hercegovina nije na crnoj listi Europske unije i do kraja godine ispunit će preostale preporuke Stručne grupe za financijsko djelovanje (FATF), koje se odnose na usvajanje novog Kaznenog zakonika RS-a, te uspostaviti registar NVO-a, da bi se spriječilo pranje novca i financiranje terorizma - istakli su danas ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon razgovora u Banjoj Luci.

Ministar Mektić uvjerava da je BiH vrlo blizu ispunjavanja prepruka FATF-a te kako bi bila šteta da se taj posao ne okonča do kraja ove godine i time ugroze građani, institucije i kompanije.

U RS-u je već utvrđen novi Kazneni zakonik, koji uvažava sve preporuke iz Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.

I ministar Kasipović je naveo da nije točna nedavna informacija Udruženja banaka BiH u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Europske unije.

Naglasio je kako će RS ispuniti svoj dio obaveza da bi se otklonila opasnost da se BiH nađe na crnoj listi.

- Obaveza je da se u okviru kaznenog zakonodavstva RS-a na precizan način reguliraju pitanja terorizma i druga koja moga dovesti do financiranja terorističkih aktivnosti – pojasno je Kasipović ističući da je završena radna verzija novog Kaznenog zakonika RS-a i u idućih 15 dana taj zakon utvrdit će Vlada RS-a i uputiti u parlamentarnu proceduru.

Kasipović i Mektić su razgovarali i o uspostavi državnog registra NVO-a, udruženja i fondacija radi izbjegavanja dvostrukih  ili trostrukih registracija.

- Moramo imati jasan i transparentan uvid u taj sektor i razgovarali smo kako da ispunimo taj uslov na način da se ne ulazi u nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH - dodao je Mektić.

Dodao je i da Federacija BiH treba da usvoji zakon o vrijednosnim papirima.

Vijeće ministara BiH demantiralo je nedavno informaciju Udruženja banaka u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Europske unije, navodeći da se BiH nalazi na sivoj listi što, kako navode, predstavlja značajnu razliku.

FATF predstavlja najistaknutije međunarodno tijelo za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma jer je zaduženo da prati sve pojave u vezi s pranjem novca (uključujući zakonodavstvo, financijske i druge mjere koje se preduzimaju u tom cilju), a posebno nove i suvremene načine pranja novca.

Osim toga FATF predstavlja izvještaje i daje preporuke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije