Unatoč kritikama

Mehanizam koordinacije dokaz kako BiH može naprijed

21.05.2019.
u 20:00

Iako predstavnici određenih europskih političkih grupacija upućuju kritike na račun komplicirane strukture BiH, koja se očituje kroz proces donošenja odluka na europskom putu, rezultati prvog testa Mehanizma koordinacije, koji je krovno tijelo u kojem sudjeluju sve razine vlasti, vidljivi su i svjedoče kako politički dogovor u kojem se poštuju interesi svih triju naroda može polučiti uspjeh. Naime, nedavno je predsjednik Saveza liberala i demokrata Europe (ALDE) i europski zastupnik Hans van Baalen u intervjuu za N1, između ostalog, rekao kako BiH u ovom trenutku nije spremna biti zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji, a naveo je i potrebu da BiH postane učinkovitija država, kazavši kako u zemlji postoji previše vlada i previše sukoba između razina vlasti.

Prvi veliki test

Ipak, rezultati prvog testa na europskom putu govore kako broj Vlada i razina vlasti u konačnici i ne mora biti čimbenik koji će kočiti europski put; naravno, sve dok se poštuju ustavne i zakonske nadležnosti svih razina vlasti, počevši od županija, preko entiteta pa do državne razine. To se potvrdilo upravo na primjeru odgovora na upitnik Europske komisije, pa iako je proces odgovaranja trajao dulje nego je uobičajeno (14 mjeseci), na kraju su odgovori pripremljeni i upućeni u Bruxelles.

Odgovori na upitnik predstavljaju rezultat četrnaestomjesečnoga napornog rada i angažmana institucija na svim razinama vlasti, a iz Direkcije za europske integracije objasnili su kako su u pripremi odgovora na 3242 pitanja iz upitnika Europske komisije, u 35 radnih skupina radila 1083 državna službenika sa svih razina vlasti, imenovanih na 1600 pozicija. Angažirano je bilo i 15 članova Povjerenstva za europske integracije te 20 članova Kolegija za europske integracije, održano je 70 sastanaka tijela u Mehanizmu koordinacije tijekom tehničke finalizacije odgovora, a pripremljeno je 20.037 stranica odgovora. Uz odgovore i priloge, dostavljen je i 1151 akt (zakoni, podzakonski akti i sl.) na koje se referira u odgovorima. Ovako obiman posao urađen kroz prilično složeni sustav Mehanizma koordinacije svjedoči kako različite razine vlasti, a samim tim i interesi svakog od triju naroda, mogu biti zadovoljeni ako postoji poštivanje i međusobno uvažavanje.

Formiranje vlasti

Tehnički dio posla odrađen je i kroz proces odgovaranja na dodatna pitanja koja je Europska komisija uputila BiH, a koja su se odnosila na političke kriterije, poglavlje socijalne politike i zapošljavanja, poglavlje prometne politike, poglavlje pravde, slobode i sigurnosti, kao i na ekonomske kriterije. Ipak, tehnički dogovor postignut kroz sudjelovanje predstavnika svih triju naroda ne prate dogovori u nekim drugim područjima. Primarno, dosadašnji neuspjeh oko formiranja Vijeća ministara izravno se odrazio na nastavak europskog puta zemlje, pri čemu je sasvim izvjesno kako će BiH izgubiti nekoliko mjeseci na dobivanje pozitivnog odgovora Europske komisije. Taj odgovor, slažu se brojni politički akteri u zemlji, BiH ne može dobiti prije jeseni s obzirom na to da slijede izbori za Europski parlament te konstituiranje novih europskih institucija.•

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:56 22.05.2019.

Muslimani isto ne žele u EU kao ni Srbi. A Hrvati koji su većinom u posjedu hrvatskog državljanstva su već građani EU. Srbi i Bošnjaci bi u EU bez obaveza a toga nema. U oslobođenju, avaz, klixu i drugim medijima bošnjaka se piše o svemu sam ne o obavezama što se mora napraviti da vi se ušlo u EU. pišu o turskoj i arapskim državama kao da su i sami arapi a ne slaveni. Najbolji je bio sastanak u Berlinu, kad je bosanske Hrvate predstavljao Plenkovi, bosanske Srbe ili RS Vučić, a i Macron i Merkel su u Zvizdiću vidjeli samo predstavnika bosanskih muslimana. Dayton na malom. Ništa se nije promijenilo u zadnjih 25g.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?