pčelari zabrinuti

Medvjedi napadaju na pčelinjake u Hercegovini

08.07.2017.
u 16:46

Ovogodišnja loša medonosna sezona ostat će zapamćena i po sve češćim napadima medvjeda na pčelinjake u Hercegovini.

Napadi medvjeda su, osobito izraženi u pčelinjacima oko Gacka i u Berkovićima, gdje su stradali pčelinjaci vlasnika iz južnijih dijelova Hercegovine koji su na livadsku pašu preselili svoje pčelinjake, pišu Nezavisne novine. 

Medvjedi se zbog nedostatka hrane u šumama sve češće spuštaju do samih sela i napadaju pčelinjake bez obzira na osvetljenje, električne čuvalice i druge rekvizite.

- Točnu evidenciju o stradanju pčelinjaka od medvjeda nemamo, ali se zna da je i bez toga ova godina podbacila i da je među lošijim u posljednjih deset godina, a ako se stanje ne promijeni i ne bude dobra ljetna ispaša, situacija će biti kastastrofalna - kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara Istočne Hercegovine.

On tvrdi da su ove godine pčelari prihranjivali svoja društva čak i u svibnju, što se ne pamti da se ikada događalo na krajnjem jugu RS u ovo doba godine. Sabirajući svu ovu štetu, pčelari se nadaju jedino jesenjim cvjetanjima, najviše vrijesku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?