Predavanje u Posušju

Međureligijski dijalog je čimbenik stabilnosti i slobode u BiH

27.02.2017.
u 10:00

Prvi put, mnogi su potvrdili, u Posušju je Vijeće mladih, u sklopu svoga obrazovnog sektora, organiziralo predavanje o temi “Nužnost međureligijskog dijaloga u BiH i svijetu; Svjetski ethos za bolje sutra”.

Predavanje je održao dopredsjednik Vijeća mladih općine Jozo Kolobarić. Nakon toga uslijedili su komentari, vlastiti stavovi i mišljenja te dijalog, ali i poticaji na nova predavanja. Predavač je, uz ostalo, naglasio kako je dijalog jedan od čimbenika društvene stabilnosti i slobode kako u BiH tako i u svijetu te posebno istaknuo da se treba čuvati ubilačkih identiteta s promocijom deklaracije o svjetskoj etici za bolje sutra. Predavač se osvrnuo i na tematske cjeline – globalni kontekst i okolnosti, nepovjerenje prema metanarativima koji su dominirali do i nakon 1990-ih (socijalizam, liberalizam, kapitalizam, demokracija). Čuo se i splet drugih cjelina o toj raznolikoj temi - 21. stoljeće je stoljeće religija, politizacija religije i religiozacija politike. Izneseno je kako oko 70 posto svjetske populacije slijedi jednu od pet religija: kršćanstvo, islam, hinduizam, budizam i židovstvo. Bilo je govora i o religijama Dalekog istoka: kineske religije - konfucijanstvo, taoizam, lamaizam, kineski budizam i japanski šintoizam. Spomenute su i afričke religije, američke, oceanske, religije novog doba (New age), ali i odnos prema agnosticizmu i ateizmu BiH bila je meritum predavanja s posebnim osvrtom na multireligijski aspekt o trima monoteističkim religijama abrahamovskih korijena: židovstvu, kršćanstvu i islamu, o sličnostima i razlikama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije