Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Međunarodni savjetnici analizirat će stanje BH Telecoma i HT Mostar, želimo ih pripremiti za tržišnu utakmicu

BH Telecom i HT Mostar na određeni način želimo pripremiti za tržišnu utakmicu - kazala je Milićević.
05. ožujka 2017. u 11:44 0 komentara 260 prikaza
Jelka Milićević

U okviru ispunjavanja uvjeta za dobivanje druge tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (oko 155 milijuna KM) u Federaciji je donosen Zakon o bankama, a ostalo je potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar radi restrukturiranja i/ili prodaje dionica, na što su se obvezale vlasti u Federaciji.

To je izjavila u razgovoru za Fenu dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević najavljujući sljedećio tjedan dolazak tehničke misije MMF-a u BiH.

- Radi poboljšanja efikasnosti i profitabilnosti BH Telecoma i HT Mostar tražili smo od eksperata iz Europske banke za obnovu i razvoj da nam neovisno pokažu što je to problem u našim telekomoperaterima. Naime, u posljednje vrijeme osjetimo da drugi ulaze na tržište, a da naše kompanije nisu spremne za takvu oštru konkurenciju. Zato BH Telecom i HT Mostar na određeni način želimo pripremiti za tržišnu utakmicu - kazala je Milićević.

Potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar značit će „da mi prihvatamo da oni analiziraju situaciju“.

Nakon Zakona o bankama, među narednim koracima je donošenje zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Radni tekst ovih zakonskih rješenja prošli tjedan su razmatrali članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (Vlada FBiH, poslodavci i sindikalci), te, kako kaže Milićević, nisu se usuglasili stavovi, jer različite poglede imaju i predstavnici Vlade, poslodavci i sindikalci.

- Na kolegiju nismo se opredijelili kada ćemo zakone uputiti na Vladu FBiH. U ovom trenutku je jasno da bi bilo kakve dodatne aktivnosti, odnosno vraćanje aktivnosti na početak dovelo u pitanje pripreme koje su do sada urađene. Bojim se da nam ne bi donijele nikakvo drugačije rješenje. Možda bi pojedinačne interesne skupine dobile odgovarajući položaj o tom pitanju to jest određene naknade koje bi se tražile da ne budu u sustavu poreznog oporezivanja – istaknula je.   

Dodaje da se Vlada FBiH opredijelila da su sva primanja – primanja na koje se plaćaju doprinosi i porez na dohodak.

- To znači da nema izuzetaka, što je čini mi se u ovom trenutku najveći problem, odnosno pitanja o kojim su se razišli socijalni partneri – potvrdila je.

Prema njezinom mišljenju i urađenim analizama, ponuđena rješenja u zakonima o porezu na dohodak i doprinose mogu samo radnika dovesti u povoljniji položaj.

Sada se, podsjeća, radniku bilježi da mu je sve plaća, navodeći da je u toj plaći ono što ide prema mirovinskom fondu „pola plaće“.

- Radi se uglavnom o poduzećima koja imaju plaću do 600 KM i dosta uposlenih. Oni ni ne znaju da će imati minimalnu mirovinu jer su im minimalne plaće – kaže.

Navedeno je, smatra, za dublju analizu, koju su trebali pripremiti socijalni partneri.

- S druge strane, poslodavci koji su koristili taj neoporezivi dio, svakako će imati povećanje. U ovom trenutku oni to ne prihvaćaju. Smanjenje doprinosa ne može biti smanjenje za sve generalno jer bi to ugrozilo i Mirovinski i Zdravstveni fond koji nam ionako nisu dobri i stabilni – rekla je Milićević.

Naredna faza je razmatranje prednacrta na sjednici Vlade Federacije, utvrđivanje nacrta i upućivanje u parlamentarnu proceduru. Nakon toga, Federalno ministarstvo financija mišljenja je da treba održati javnu raspravu od 90 dana.

- Zakoni o porezu na dohodak i doprinosima su teški zakoni koji nikada nisu mijenjani. Od 2008. porez na dohodak nije se mijenjao, što govori da će to sigurno izazvati reakcije i tražiti dodatne napore Vlade i Parlamenta Federacije BiH – zaključila je u razgovoru za Fenu dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.