Sunčan dan i snježne staze privukli tisuće ljubitelja zimskih radosti

Među izletnicima je najviše Dalmatinaca, Blidinje biraju zbog blizine, ali i usluge

07.02.2022.
u 16:50

Snježne staze i sunčan dan privukli su i ovoga vikenda brojne turiste iz BiH, ali i Hrvatske u Park prirode Blidinje. Ovaj prirodni biser, smješten u zagrljaju planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana, omiljena je turistička destinacija ljubitelja zimskih radosti, piše Večernji list BiH. Iako se veće količine snijega očekuju tek u idućim danima, za prosječne skijaše i sanjkače jučer ga je u ski-centru Ski & Nature Park Blidinje bilo dovoljno. Najmlađi su uživali sanjkajući se na posebno za to namijenjenoj stazi.

Blaže koronamjere

Oni nešto vještiji s roditeljima i instruktorima isprobavali su skije. Kako je velika većina izletnika na Blidinje stigla s područja Dalmacije, moglo se zaključiti po naglasku, automobilskim registracijama, ali i zazivanjima roditelja koji su upozoravali djecu da se opreznije ponašaju na snijegu. Skijalištem se uglavnom čulo: "Duje, Vlaho, Ante…". Većina odraslih uživala je u šetnji prirodom, oni iskusniji i na skijama spretniji već od ranog jutra iskušavali su staze. - Dobra je, na dijelovima malo ledena, ali do podne će biti super - komentirao je jedan od skijaša te se premjestio na drugu, onu na kojoj sunce izlazi malo ranije. - Šteta što je vikend gotov i što se vraćamo kući. Idući ne možemo doći zbog obveza, ali ćemo se do kraja veljače sigurno vratiti - kratko je kazala mlađa gospođa dok je pakirala stvari u automobil splitskih oznaka. Dodajući kako već godinama u zimskim mjesecima rado biraju upravo ovaj ski-centar za odmor. Prvenstveno zbog blizine, zatim usluge, cijena, a ove godine i zbog korone, odnosno mjera donesenih zbog koronavirusa, koje su u većini zemalja poznatih po zimskom turizmu smanjile broj gostiju. U BiH, poznato je, nema nekih posebnih mjera, zbog čega se turisti i izletnici, kaže nam jedan od djelatnika ski-centra, osjećaju slobodnije. Inače, skijalište na Blidinju dobro je uređeno i posjetitelji mogu koristiti ski-lift, novi četverosjed kapaciteta oko 2000 skijaša, kao i dječje dizalo kapaciteta 560 djece na sat. Ljubitelji skijanja imaju na raspolaganju tri alpske staze i jednu stazu za sanjkanje na kojoj mališani uživaju u snježnim radostima. Ukupno 4,5 km ski-staza i ove sezone spremno dočekuje brojne turiste svakog dana od 9 do 16 sati, a za ljubitelje noćnog skijanja svake subote rezerviran je termin od 18 do 21 sat. Kad je riječ o cijenama, dnevna ski-karta od 9 do 16 sati stoji 25 KM za odrasle, 18 KM za djecu do 12 godina, poludnevna ski-karta od 9 do 12 sati ili od 12.30 do 16 sati može se kupiti po cijeni od 18 KM za odrasle i 12 KM za djecu. Za one koji idu na višednevne izlete pripremljene su posebne cijene, tako dvodnevna ski-karta stoji 45 KM za odrasle i 32 KM za djecu do 12 godina, a trodnevna 65 KM za odrasle i 45 KM za djecu do 12 godina. Cijena noćnog skijanja je 15 KM za odrasle i 10 KM za djecu do 12 godina. Sezonska karta je 300 KM za odrasle i 200 KM za djecu.

Skijaška oprema, sanjke...

Na skijalištu je dostupna i skijaška oprema te sanjke koji se mogu unajmiti po povoljnim cijenama. Tu je i škola skijanja za one koji žele naučiti uživati u ovom zimskom sportu. Park prirode Blidinje nalazi se u BiH u području visokog gorja središnjih Dinarida te obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Administrativno je u sastavu triju hercegovačkih županija i 5 općina. Zbog svojih geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta te prekrasne i netaknute prirode 1995. ovo područje proglašeno je parkom prirode. Na području Parka prirode Blidinje nalaze se brojne prirodne i kulturne znamenitosti kao što su Blidinjsko jezero, planine Čvrsnica i Vran sa spomenicima prirode, pećina hajduka Mijata Tomića, grob Dive Grabovčeve. Blidinje je zov ljepote i zdravlja u koje je ponekad zimi teško doći, a još teže otrgnuti se od tamošnje idile i vratiti u prozaičnost svakodnevice…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?