Nepoštivanje zakona

Medicinske sestre i tehničari iz RS i FBiH traže poštovanje zakona

Young Nurse Tending to Young Woman with Neck Brace and Arm Cast --- Image by © Royalty-Free/Corbis
21.10.2015.
u 06:15

Protivnici ovakvog djelovanja i organiziranja napominju kako je već prvi kongres bio sporan

Zbog toga što Komora medicinskih sestara i tehničara iz Hercegovačko-neretvanske županije organizira VI. kongres medicinskih sestara i tehničara BiH, koji će se održati u razdoblju od 22. do 24. listopada u Mostaru, reagirali su članovi komora medicinskih sestara i tehničara iz Hercegbosanske, Posavske, Zapadnohercegovačke županije, te Federalne komore medicinskih sestara i tehničara u osnivanju, udruženja medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH i Republike Srpske.

Stari problemi

Oni u svojoj reakciji napominju kako je prema zakonu iz 2013. zadatak komora baviti se primjenom sustava akreditacije i bodovanja, a ne organizirati permanentnu edukaciju. U slučaju da to rade, ispada da one same sebe akreditiraju, boduju certifikate koje bi potom same sebe izdavale, što je očiti sukob interesa. Pozivajući se na važeća zakonska pravila, okrugli stolovi, javne tribine, domaće i međunarodne tematske konferencije jesu djelatnost komora, međutim, seminare, tečajeve i strukovne kongrese, kao što je ovaj u Mostaru, mogu organizirati samo strukovna udruženja ili zdravstvene ustanove, ali ne i komore. Zadatak komore je aktivnosti tih strukovnih udruženja akreditirati i bodovati na odgovarajući način. Predstavnici komore koja okuplja medicinske sestre i tehničare iz spomenute tri županije zbog svega napominju kako su rat i poslijeratno stanje iza sebe ostavili kaos te iznjedrili ljude koji i dalje održavaju taj košmar. Napominju kako kongres ovakvog tipa ne smije organizirati nikakva zdravstvena komora, pa tako ni ona iz HNŽ-a. Geneza ovog problema datira još iz 1995. godine kada je Udruženje medicinskih sestara i tehničara BiH počelo organizirati takve kongrese još 1995. Ista skupina ljudi, prema njihovu mišljenju, nastavlja raditi kao što je radila 1995., 1999. pa sve do danas, umjesto da se brine o ulozi sestara i tehničara u sustavu zdravstva, podjeli kompentencija prema stupnju obrazovanja, normativu zdravstvene njege bolesnika. Umjesto da se, po važećim zakonskim propisima, Udruženje medicinskih sestara i tehničara BiH rasformira i formira drugo koje će odgovarati ustroju Federacije BiH i BiH u kojem će ravnopravno sudjelovati predstavnici ostalih konstitutivnih naroda, isto to udruženje ponovno organizira kongrese.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije