mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Međunacionalni odnosi u BiH nisu loši koliko su loši međupolitički

06.01.2018.
u 11:38

Narode u prošlost, krvavu i tragičnu, vraćaju oni koji tu istu prošlost koriste za svoje svrhe i ciljeve - izjavio je u razgovoru za Fenu mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On smatra da se narodi u Bosni i Hercegovini tog teškog balasta prošlosti mogu osloboditi samo istinom o svemu što se dogodilo, a onda i pomirenjem, kroz praštanje jednih drugima.

Međutim, mitropolit je mišljenja da krivnju za zlouporabu prošlosti ne snose samo političari u BiH, već i mediji.

- Obratite pažnju na programe svih medija i odmah ćete zaključiti kako i na koji način se ta tragična povjest zlouporabljava u nacionalističke i političke svrhe - istaknuo je.

Naglašava da su srpski pravoslavni narod i Srpska pravoslavna crkva u dva navrata u 20. stoljećiu praštali svima koji su im prouzročili najveće tragedije i počinili zločine genocida tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Stoga, kaže, samo nas istina može osloboditi, a sve drugo što nema veze s istinom o ratu u BiH nikome ne može biti od pomoći.

- Čujmo prvo i prihvatimo istinu jednih i drugih, sporazumimo se i pomirimo se uime svih nevinih žrtava. Oni nas za to mole i to od nas očekuju - poručio je mitropolit Hrizostom.

U razgovoru za Fenu govorio je i o tome u kojoj su mjeri pravoslavni Srbi u BiH posvećeni vjeri i Bogu.

- Bogu hvala, istinski su okrenuti ka vjeri, odnosno Bogu svome. Teško je nečim izmjeriti koliko je neki narod ili koliko su pripadnici pojedinih vjerskih zajednica okrenuti ka vjeri i Bogu. Podrazumijeva se da je svaki onaj koji je kršten i koji se zove pravoslavni Srbin i vjernik - kazao je, napominjući da je ipak to koliko netko i na koji način upražnjava svoju vjeru sasvim drugo pitanje i nečija osobna stvar.

Također, dodao je, postoje Srbi koji možda i nisu vjernici, zatim oni koji su agnostici, sajentolozi ili pripadnici nekih drugih vjera i kultova, što je uobičajeno i kod drugih naroda i religija. S tim u vezi, napomenuo je da je muftija beogradski zapravo Srbin koji je 60-tih, odnosno 70-tih godina, primio islam negdje u Indiji.

- I evo ga sada, muftija u Beogradu. Dakle, u srpskom cvjetnom polju mnogo je različitih i raznorodnih cvjetova. Nažalost, ima i onih koji nikada ne procvjetaju - rekao je mitropolit.

Budući da je prije nego što je ustoličen za mitropolita dabrobosanskog bio episkop u eparhijama Bihaćko-petrovačkoj i Zvorničko-tuzlanskoj, naglasio je da je dobro upoznat sa situacijom "na terenu".

Stoga, kaže, možda nitko bolje od njega i ne poznaje položaj pravoslavnih Srba u Federaciji BiH (FBiH), koji je ocijenio apsolutno nezadovoljavajućim.

- Potpuna diskriminacija i segregacija, u svakom pogledu. Ono što ostavlja poseban dojam je neprincipijelnost političara u FBiH koji na sva usta kukaju na situaciju u Republici Srpskoj, a šute na sve ono što se čini na štetu srpskog naroda u samoj FBiH - istaknuo je, dodajući da se Srbi u FBiH, obespravljeni i povrijeđeni po svakoj osnovi, pitaju u kakvoj državi žive i kakvi su to mediji koji prenose sve te izjave političara. 

Mitropolit dabrobosanski se osvrnuo i na pitanje povrata imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu koje još uvijek nije riješeno. Napomenuo je da se Srpska pravoslavna crkva tijekom posljednjih pet-šest godina, uslijed bolesti mitropolita Nikolaja i administriranja mitropolijom, nije toliko aktivno bavila ovim problemom.

- Međutim, već pripremamo plan da tijekom ove godine ponovno pokrenemo to pitanje. To je jako kompleksno pitanje i mora se naći način na koji će se to uraditi - naglasio je.

Za razloge zbog kojih još nije vraćena imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu kazao je da su isključivo "političko-nacionalističke prirode" te da se radi o diskriminaciji i segregaciji na osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti, a što je, upozorava, kažnjivo po zakonima Europske unije.

Stoga će, kaže, u krajnjem slučaju biti primorani tužbom pribjeći Europskom sudu za sprječavanje diskriminacije i segregacije.

Komentirajući međunacionalne odnose u BiH, kazao je da i nisu toliko loši koliko su loši međupolitički odnosi, koje je ocijenio "velikom nulom", ističući da su međunacionalni odnosi uvijek bili uvjetovani političkim odnosima.

Napomenuo je da, iako nije političar, politiku prati od polovine 60-ih godina i da je dobro upoznat s političkim prilikama na ovim prostorima.

- Pogrešne politike su ono što je uništilo bratstvo i jedinstvo - tvrdi između ostalog mitropolit dabrobosanski.

Apelirao je na narode u BiH - Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i sve ostale, da se ujedine "oko dobrih politika, dobrih programa i dobra svima" jer, kako je rekao, nama je živjeti ovdje i sada i sutra, svima zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?