korona odgodila zabave

Maturalna večer možda će se i slaviti, ali tek krajem ljeta

23.06.2020.
u 16:55

Školska 2019./2020. godina po mnogo čemu je osebujna, kako u cijeloj Bosni i Hercegovini tako i u Livnu i HB županiji. Uz uvođenje nastave na daljinu, pamtit će se i po specifičnom polaganju mature, uz masku kao “modni dodatak”, ali i po tome što prvi put u mirnodopsko doba nisu upriličene tradicionalne maturalne zabave. Na maturalne zabave jedino još podsjećaju svečane haljine na izlozima ovdašnjih butika, kao i istaknuti popusti kupnje modnih artikala i cipela za maturante. Od njihove organizacije odustale su sve srednje škole, a Saša Grabovac, ravnatelj Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, kazao nam je kako u trenutačnoj situaciji (koronavirus) nisu ni razmišljali o maturalnim zabavama te dodao:

Nema uvjeta

“Za to uopće nema uvjeta jer se samo na zabavi naše škole zna okupiti oko 600 osoba, što maturanata, njihovih roditelja i drugih članova obitelji, prijatelja. Takav skup, uz trenutačne mjere zabrana vezane za pandemiju koronavirusa, ne da nije moguće nego je i zabranjeno organizirati. Iz istih razloga ove godine nismo upriličili ni Dan otvorenih vrata, što je, također, tradicija u našoj školi”, kazao je Grabovac. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji slična je situacija, s tom razlikom da maturalne zabave nisu u potpunosti otpisane.

Zoran Landeka, predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola HN županije, kaže kako se radi ono što zakon dopušta i prate se preporuke Stožera. “U posljednje vrijeme situacija se pogoršala i Ministarstvo nam je sugeriralo da se maturalne večeri ipak ne organiziraju. Mislim da će tako i biti, a neke škole planiraju maturalne večeri održati uoči početka sljedeće školske godine. Nikome nije svejedno, pa da na vlastitu odgovornost organizira proslavu jer postoji mogućnost zaraze”, kazao je Landeka te dodao:

“Preveliki je to rizik, bez obzira što su oni već završili školovanje kod nas i praktički su slobodni odrasli ljudi, ipak su to naša djeca i mi bismo voljeli da su i oni imali maturalnu proslavu kao i svi ostali. Međutim, situacija je preozbiljna i nemamo pravo na pogreške, pogotovo zato jer mogu skupo koštati. To je tako za sada, a ako se stvari budu odvijale povoljno, učenici će biti pravodobno obaviješteni”, kazao je Landeka.

Samo jedna želja

U Zapadnohercegovačkoj županiji sve srednje škole planirale su maturalne zabave održati u svibnju, ali zbog epidemije koronavirusa one su odgođene, pa i zbog najnovijih događanja, drugoga vala epidemije, stavljene pod veliki upit. Redovita nastava i matura završene su u svim školama i učenicima je ostala još samo jedna želja, kao i svih prethodnih generacija, a to je održati maturalnu zabavu. Hoće li se zbog utvrđenih epidemioloških mjera okupljanja u zatvorenim prostorima od maksimalno 100 ljudi moći i održati, teško je u ovom trenutku reći.

Kako smo informirani u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, maturalna zabava dogovorena je za 19. kolovoza, Srednja strukovna škola Široki Brijeg imala bi zabavu dva dana poslije. Grudski maturanti slavili bi 26. kolovoza, dok bi posuški maturanti slavili 2. rujna, a ljubuški dan poslije. U Posavskoj županiji maturanti neće imati maturalne zabave. Radi se o učenicima završnih razreda Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju, Srednje strukovna škola u Orašju i Srednje škola Pere Zečevića u Odžaku, potvrdili su iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Vlade PŽ-a. •

tarstvo je sugeriralo da se maturalne zabave ipak ne organiziraju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije