25. obljetnica pogibije na Vrdima

Mate nije dočekao krštenje djeteta, Goran i Stjepan upisali su fakultete

05.10.2018.
u 10:23

Heroji iz Gruda, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Konjica... položili su živote u jednoj od najvažnijih bitaka za Hercegovinu

"Čujte me prijatelji moji, što vas crna zemlja krije, da vi niste hrabri bili ne bi mi trobojnicu vili", pjevati će sutra Gruđani, putom do mjesta na kojem su se žrtvovali da bi se na hrvatskim prostorima u BiH vijorila trobojnica. Na blagdan svetog Franje i dan poslije na Vrdima se vodila odlučujuća bitka između Armije BiH potpomognute ratnicima s Bliskog Istoka i HVO-a, a kako fra Ante Marić zapisa u "Hrvatskom listu" davne 1993., vojska Armije razbila se kao mjehur sapunice na crti Hrvatskog vijeća obrane u zoni odgovornosti grudske brigade Viteza Ranka Bobana.

"Uz pet poginulih i nekoliko teže povrijeđenih branitelji su jednom zauvijek rekli da nikome ne daju da sanja svoje snove računajući s našim životima, našom zemljom, našom budućnošću...", pisao je fra Ante Marić tih davnih godina.

Sutra će se  od 11.00 služiti sveta misa u sjećanje na poginule branitelje. Prisjetiti će se nazočni heroja iz brigade Vitez Ranko Boban koji su položili živote Damira Logare, Vice Paradžika, Gorana Spajića, Mire Spajića, Nediljka Barića, Gordana Milićevića i Davora Šimića.

Iz HVO-a Tomislavgrad Stjepan Šapine, iz HVO-a Široki Brijeg, Damira Anića iz HVO-a Konjic, Denisa Jozića i drugih velikana koji su obranili crtu koja je bila jedna od najvažnijih, ključ opstanka Hrvata na ovim prostorima. Prebirati će se danas po sjećanjima, na Arapovom brdu pričati će se o herojstvima Mate Marića Maće i Damira Logare Dam Dama koji su tu položili svoje živote. Tih davnih godina, Matina kćer imala je tek tri mjeseca i njeno krštenje jedan od heroja Domovinskog rata nije dočekao.

Kroničar događanja iz Domovinskog rata Mario Knezović u svom tekstu spominje se i heroja Stjepana Šapine. Kada je poginuo imao je tek 19 godina, a netom prije nego što je došao na Vrda, upisao je fakultet. To je učinio još jedan heroj. Prije nekoliko dana su se u Grudama na misi zadušnici u crkvi svete Katarine okupili pripadnici HVO-a na 25. obljetnici pogibije Gorana Spajića, poginulog na lokaciji Jedrinje - Mostar na Vrdima.

Godine 1990. upisao se na prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, kao jedan od najboljih, a ubrzo se uključio u obranu hrvatskih prostora.

„Sada se nalazim u postrojbama HVO-a, borim se za slobodu Hrvatske republike Herceg Bosne“, napisao je Goran u obrazloženju kada se ispisivao s fakulteta.

Sjajan učenik, perspektivni gitarist, koliko je bio omiljen među suborcima govori činjenica da je Antiteroristička jedinica Širokobriješka kažnjenička bojna HVO-a svoj grudski ogranak nazvala po Goranu Spajiću, s njegovom slikom u grbu Herceg Bosne.

- Sutra će se nakon svete mise položiti vijenci i upaliti svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Vrda, potom će nastaviti druženje na domjenku uz razgovor i prisjećanje na minula ratna i poratna vremena. Zatim će se obići mjesta pogibije bojovnika - priopćeno je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Herceg - Bosne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?