Počinje bitka za 300 milijuna KM

Matan Žarić na čelu Elektroprijenosa BiH

'240709_hidroelektrana mostarsko blato generalni diretor elektroprivrede hzhb matan zaric i direktor proizvodnje ivica cule za jedne od posjeta hidroelektrani mostarsko blato snimio tomislav kvesic'
Foto: 'Picasa 2.7'
19.12.2013.
u 11:22

Trakavica oko poslovanja ove tvrtke bliži se kraju

Trakavica oko raspodjele novca u Elektroprijenosu BiH i uopće poslovanja ove državne kompanije približava se kraju nakon što je Matan Žarić jučer imenovan na sjednici Upravnog odbora (UO) Elektroprijenosa BiH za generalnog direktora, potvrdio je Ibrahim Čolakhodžić, predsjednik UO Elektroprijenosa. 
Žarić je ranije obavljao dužnost direktora Javnog poduzeća “Elektroprivreda HZ HB“ u Mostaru.

Dogovor u ponedjeljak

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dali su ranije suglasnost Upravnom odboru Elektroprijenosa BiH za Žarićevo imenovanje, a Čolakhodžić se nada da je imenovanjem Žarića napravljen dobar iskorak u stvaranju uvjeta za normalno funkcioniranje kompanije. Nakon sjednice održane jučer u Banjoj Luci, on je rekao da su razmatrali samo ovu točku. Čolakhodžić je naglasio da i dalje nastoje osigurati da ova kompanija funkcionira s četiri operativna područja kao jedinstvena kompanija na razini BiH.

- Prijenosni sustav funkcionira, a izvjesno je da bi se moglo i bolje, rekao je on i dodao kako se nada da će u idućem razdoblju kompanija i bolje funkcionirati. Nada se i da će racio prevladati i kod članova Skupštine dioničara Elektroprijenosa BiH i da će naći prihvatljiva rješenja za ovu kompaniju. Za potvrdu imenovanja Žarića treba ipak pričekati sjednicu skupštine koja bi se trebala održati u ponedjeljak, a na kojoj će sudjelovati članovi skupštine, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić.

Raspodjela novca

‘Problem’ s Elektroprijenosom s imenovanjem Matana Žarića neće prestati budući da su vlasti dva entiteta već planirali kako u proračunu potrošiti akumuliranih oko 300 milijuna dobiti na računu ove kompanije. Umjesto za razvoj novih elektroenergetskih projekata i unatoč činjenici da posljednjih sedam godina nije zaposlen nitko u poduzeće iz kojega je u mirovinu otišlo oko 300 radnika, entitetske vlasti nastojat će pokrpati rupe u proračunu. Istodobno, vlasti u Republici Srpskoj nastojale su u dogovoru sa SDP-om podijeliti na dva dijela novac na računu Elektroprijenosa te i na taj način dodatno učvrstiti podjele na temelju dva entiteta. Istodobno, potpuno se zanemaruju četiri distribucijska i prijenosna područja koja bukvalno slijede i određeni nacionalni raspored te područja triju elektroprivrednih poduzeća. No, završne riječi još nisu izrekli ni predstavnici Europske komisije koja se oštro usprotivila dovođenjem u pitanje jedinstvenog poduzeća, ali i sustava na razini BiH.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije