Nova metoda liječenja

Mastima iz vlastitog tijela ublažavat će jake bolove koje prouzroči osteoartritis

31.05.2016.
u 08:00

Istraživači iz Saudijske Arabije iskušavaju novu metodu ubrizgavanja masti iz vlastitog tijela. Masnoća bi trebala podmazati zglob i olakšati patnje bolesniku.

Mast iz tijela pacijenta vadi se pod lokalnom anestezijom, obrađuje i ubrizgava u bolne zglobove. Stručnjaci se nadaju kako će ova metoda smanjivanja jakih bolova kod osteoartritisa zaživjeti u praksi, no potrebna su još dodatna istraživanja. Trenutačno se ova metoda liječenja primjenjuje na uzorku od sto pacijenata koji boluju od umjerenih do teških oblika osteoartritisa koljena.

Podmazivanje zglobova

Masnoća iz njihovog vlastitog tijela trebala bi podmazivati unutrašnjost zgloba i tako poboljšati njegovu funkciju, smanjiti bol i ukočenost.

Istraživanje rade u klinici “Kralj Abdulaziz” u Saudijskoj Arabiji.

- Poput mjenjača u autu, zglobovi najbolje rade kad imaju dobru razinu vlažnosti. To normalno osigurava gusti materijal nalik na gel. Kod oboljelih od osteoartritisa jedan sastojak te mase, hijaluronska kiselina, ne radi ispravno. Neka istraživanja pokazuju poboljšanje nakon podmazivanja injekcijama hijaluronske kiseline - rekao je glavni istraživač u toj klinici.

Hijaluronska kiselina

Dodao je kako vjeruju da će jednostavna injekcija masnoća poboljšati stanje kod kroničnog osteoartritisa.

- Samopodmazivanje vlastitom masnoćom pacijenta poboljšat će funkciju zgloba. Rezultati ispitivanja bit će objavljeni u časopisu British Medical Journal u prosincu - napomenuo je, piše Daily Mail.

Osteoartritis je najčešća bolest zglobova. Češći je kod starijih ljudi, ali pojavljuje se i kod mlađih. Pojavljuje se kad glatka, skliska površina hrskavice postaje gruba i izbrazdana.

Zbog propadanja hrskavice u zglobu dolazi do trljanja kostiju jedne o drugu što uzrokuje jake bolove i sve slabiju pokretljivost. U osteoartritičnim zglobovima mogu se razviti koštane izrasline nalik na mamuze.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?