Predsjedatelj Doma naroda

Martinović: Ukidanjem Doma naroda mijenja se ustavna struktura Federacije

09.10.2021.
u 16:47

Prilikom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, uz osiguranje načela legitimnog predstavljanja u kontekstu izbora članova Predsjedništva BiH, domovi naroda, prije svih Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, najčešće se spominju u pregovorima, osobito između čelnika bošnjačkih i hrvatskih stranaka, piše Večernji list BiH. Bošnjačke stranke jedinstvene su u stavu kako Domu naroda Parlamenta Federacije BiH treba reducirati ovlasti i svesti ga na razinu Vijeća naroda Republike Srpske, koje odlučuje jedino o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa.

Kako je strukturirana vlast

S druge strane, hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH kategorično su protiv reduciranja ili ukidanja ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji je posljednja brana u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Federaciji BiH, a čijim uklanjanjem Federacija postaje dominantno bošnjački entitet.

- Stav HDZ-a BiH glede reduciranja ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jasan je i više puta ponovljen u javnosti, a to je da nema ni govora o ukidanju ili reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izjednačavanja s ovlastima koje ima Vijeće naroda Republike Srpske.

Ako bi se to dogodilo, onda bi se promijenila ustavna struktura Federacije BiH kao entiteta čija je uspostava definirana međunarodnim Washingtonskim i Daytonskim sporazumom. Dakle, u pitanju je pokušaj nedvojbenog revidiranja spomenutih međunarodnih ugovora, što u biti ima i svoje posljedične implikacije - kaže predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović. On podsjeća i da je u zakonodavnoj strukturi federalna zakonodavna vlast definirana kroz dva doma, jedan koji predstavlja građane, odnosno Zastupnički dom, i drugi koji predstavlja narode, odnosno Dom naroda, te da su oba doma ravnopravna u odlučivanju i imaju jasne nadležnosti, što je bit federalno ustrojenih zajednica. - Ako jedan od konstitutivnih naroda, u ovom konkretnom slučaju Hrvati, ne želi revidirane nadležnosti Doma naroda, onda ne preostaje ništa drugo nego izvući zaključak da politički predstavnici bošnjačkog naroda, koji uporno ponavljaju mantru o “ukidanju ili revidiranju Doma naroda”, žele od Federacije načiniti drukčiju ustavnopravnu tvorevinu protivno političkoj volji jedne od strana koja je utemeljila Federaciju Bosne i Hercegovine.

Marginalizacija i izbacivanje

To bi u biti značilo marginaliziranje i izbacivanje iz procesa političkog odlučivanja Hrvata kao konstitutivnog i suverenog naroda u ovom entitetu i Bosni i Hercegovini - zaključuje Martinović te naglašava da je izjednačavanje ustavnopravne strukture Federacije BiH sa strukturom Republike Srpske po načelu “dva naroda, dva entiteta” politički i pravno nemoguća misija.

Komentara 3

DO
dolić
18:07 09.10.2021.

Dobro su nas prodali,znali su tada da nas neće biti u RS.

Avatar Jero
Jero
17:34 09.10.2021.

Da manjina je*e većinu??,e neće da može.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?