nova predsjednica Ustavnog suda FBiH

Martinović: Nitko nije odgovarao zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda FBiH

18.06.2018.
u 09:52

Od 2005. godine do danas doneseno je 49 odluka o neizvršenju presuda Ustavnog suda FBiH, a još ih je deset u pripremi za ovu godinu, kazala je Aleksandra Martinović, nova predsjednica Ustavnog suda FBiH, u razgovoru za „Avaz".

- To ne znači da one sve nisu izvršene u međuvremenu. Ali, Ustavni sud nije obaviješten o tome, a drugo nisu izvršene u rokovima koje je odredio Sud ili u nekom razumnom roku. Dva puta godišnje pratimo i tražimo podatke o izvršenju presuda - ističe ona.

O neizvršenju presuda obavještavaju se tužiteljstva, a upitana zbog čega još nitko nije kažnjem za to, Martinović kaže da postoje male nejasnoće koje se odnose na lice koje prema zakonu i Ustavu treba osigurati izvršenje odluka Ustavnog suda, a to je premijer FBiH.

- Zbog unutarnje organizacije FBiH, teško on može na županijskoj razini osigurati izvršenje. Iako je neizvršenje presuda Ustavnog suda kazneno djelo, čini mi se da nije nitko procesuiran. To kazneno djelo kao da ne postoji u kaznenim zakonicima. Kaznena odgovornost najteže je dokaziva. Morate dokazati umišljaj, a oni koji trebaju izvršiti odluke su parlamenti. Tu se susrećete s drugim vrstama problema. Tako da mislim da tužiteljsvo možda ne kopa dovoljno duboko. Kod njih se trebate raspitati zašto nije došlo ni do istrage, koliko mi je poznato. Neizvršavanje presuda Ustavnog suda ne samo da je kazneno djelo. To je apsolutno nepoštovanje Ustava - kaže Martinović za "Avaz".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?