Dom naroda Parlamenta FBiH

Martinović i Čampara izabrani u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH

Klix.ba
20.02.2019.
u 14:49

Federalni izaslanici izabrali su na današnjoj sjednici Tomislav Martinović iz HDZ-a za predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH, a Aljošu Čamparu iz SDA za zamjenika predsjedatelja, prenosi Klix.ba

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH konstituirani su izaslanički klubovi iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. 

Za predsjedatelja Kluba iz reda Bošnjaka izabran je Jasmin Duvnjak (SDA), za predsjedateljaKluba iz reda Hrvata izabran je Ivo Tadić (HDZ) dok Klub Srba nije još uvijek izabrao predsjedatelja. Klub izaslanika iz reda Srba nije postigao ni dogovor o prijedlogu za zamjenika predsjedatelja, ali je šest izaslanika iz reda Srba predložilo Žarka Vujovića. 

Tomislav Martinović iz HDZ-a na ovoj poziciji naslijedio je Lidiju Bradaru. Martinović je izabran sa 38 glasova za, 11 suzdržanih i pet protiv. 

On je izaslanicima rekao da je privremeno izabran za predsjedatelja i da izaslanici ne trebaju biti iznenađeni ukoliko netko drugi uskoro zbog kadrovski rješenja bude izabran za predsjedatelja. 

Za zamjenika predsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda sa 35 glasova za, 12 suzdražni i šest protiv, izabran je izaslanik Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije (SDA). 

Čampara je na prošlogodišnjim izborima osvojio mandat u Skupštini Županije Sarajevo, a trenutno se u tehničkom mandatu nalazi i na poziciji federalnog ministra unutarnjih poslova. Prije Čampare zamjenik predsjedatelja bio je Jasenko Tufekčić iz SDA. 

Izaslanici nisu podržali i izbor Žarka Vujovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za zamjenika predsjedatelja iz reda srpskog naroda. 

Za njega je glasalo 19 izaslanika, 16 je bilo suzdržano, a 14 protiv.

Bradara se obratila izaslanicima i medijima riječima da nije donijela nijednu odluku na štetu građana FBiH i naroda koji predstavlja.

Iz Srpske liste je poručeno kako se nadaju da će u Domu naroda PFBiH biti izabrani autentični predstavnici Srba. Na pitanje novinara ko su to autentični Srbi, poručili su da su to Srbi iz stranaka koje imaju sjedište u Banjoj Luci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije