U Čapljini održan 19. međunarodni ljetni karneval

Martina Jurić, buduća novinarka, kraljica karnevala

Bljesak.info
21.08.2017.
u 09:00

Kako karnevali mogu mnogo toga ostvariti, potvrdio je i 19. međunarodni ljetni karneval u Čapljini koji je okupio karnevaliste iz sedam zemalja na ulice Čapljine i na središnji gradski trg privukao tisuće posjetitelja iz cijele regije, od Ploča do Mostara odnosno od Gruda do Ljubinja te medije iz cijele BiH. Jedno je sigurno - nema tog događaja, s iznimkom skokova sa Starog mosta u Mostaru, koji se nečim sličnim može pohvaliti. Dakle, čapljinski ljetni karneval etablirao se kao događaj kojem nema premca na jugu Hercegovine, pa i šire. Bit će po broju sudionika, maskama, izvedbama, nadahnuću…, boljih i manje uspješnih karnevala, ali je jedno sigurno - Međunarodni ljetni karneval u Čapljini događaj je koji je postao stvar prestiža. Goste više ne treba zvati, sami se javljaju.

Teško je reći odakle početi, od, s obzirom na očekivanja, vrlo uspješnog Dječjeg karnevala, prijema za goste i uzvanike ili sugestivnih makedonskih zvončara koji su animirali ne samo Čapljince i njihove goste nego i kineske turiste na ulicama, vozače automobila koji su trubili u znak podrške, a ne nestrpljenja zbog čekanja u koloni. Organizator je pogodio s rasporedom, naprijed službeno vodstvo, puhački orkestar, mažoretkinje, a straga raspjevani svatovi iz Domanovića, Solinjani i Sopot iz Kavadaraca. Na zadovoljstvo prolaznika, nikome od njih nije se žurilo. Što su se više Makedonci hladili vinom iz poveće bačve koju su vukli za sobom, usput su grožđem i vinom više častili sve koji su to prihvaćali. Za srdačnost i koreografiju sa zimskom odjećom i teškim zvonima plijenili su ovacije na otvorenoj sceni, a bilo je vinoljubaca koji su im se sa zadovoljstvom pridružili.

Službeni program počeo je prijmom za predstavnike Udruge karnevalskih gradova Europe - FECC, koji je uime odsutnog čapljinskog načelnika priredio Pero Knežević, dopredsjedatelj OV-a Čapljina. Prvi put prijam je organiziran u hotelu Park na Karaotoku. Dopredsjedatelj Knežević i Ivan Raguž, predsjednik TO “Čapljinka”, domaćina i organizatora karnevala, poželjeli su dobrodošlicu, a okupljene je uime FECC-a pozdravio dopredsjednik Josip Silov iz Rijeke. Taj dio programa završen je razmjenom prigodnih darova, nakon čega se karnevalska svita “izlila” na čapljinske ulice. Povorka je formirana kod Sportske dvorane, odakle se približno kilometar dugom stazom, gradskim ulicama uputila prema prostranom Trgu kralja Tomislava, gdje je održana središnja svečanost.

Uz pozdravne riječi meštra Ive Sušca Bronđe, slijedilo je dizanje karnevalske zastave na jarbol, a onda su se bodrene od okupljenog mnoštva, na pozornici sa svojim koreografijama, redale karnevalske skupine. Svi su se trudili ostaviti što bolji dojam, od različitih sekcija čapljinskih mažoretkinja, slovenskih dimnjačara, Beethowena iz Ivanić-Grada, budvanskih Feštađuna i šabačkih Barbika, pa do već spominjanih makedonskih zvončara.

Završni čin bili su proglašenje kraljice karnevala i veliki vatromet, nakon čega je slijedio koncert Lane Jurčević te after party u Absloute klubu u Čapljini. Manje-više, nakon naporne subote, skoro svi gosti su i nedjelju proveli u Hercegovini, a tek sinoć krenuli kućama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije