Teško razdoblje

Markotić: Ovo neće proći za nekoliko tjedana. Imat ćemo izniman pritisak oboljelih

23.11.2020.
u 13:13

UHrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 1973 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 45 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 19.275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 235 pacijenata.

Alemka Markotić tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera zaštite izvijestila je da u Kliničkom centru dr. Fran Mihaljević imaju 26 bolesnika na respiratoru.

- U cijelom je svijetu teško razdoblje, stječe se dojam da ima mnogo više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. Situacija je još uvijek pod kontrolom i u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju jer nam predstoji još nekoliko zimskih mjeseci. Na nama je iznimna odgovornost - rekla je Markotić te dodala:

- Svi moramo biti svjesni da ovo neće proći za nekoliko tjedana. Imat ćemo izniman pritisak oboljelih nekoliko mjeseci. 

Kazala je i kako ECMO uređaji omogućavaju izvantjelesno rad srca i pluća. Glavni centar je u Klinici Dr. Fran Mihaljević.

- Pritisak i s ECMO-om i respiratorima je bio i prije dvije godine kod gripe. Liječenje nije uspješno kao s gripom, postotak preživljavanja na ECMO-u je dosta nizak - poručila je. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije