Rješava se zastarjeli kanalizacijski sustav, višegodišnji gorući problem u općini Vitez

Marjanović: Uređenjem vodovodne i kanalizacijske mreže stvorit ćemo ugodnije ozračje i kvalitetniji život svih Vitežana

30.10.2023.
u 18:02

Općina je izradila projektnu dokumentaciju, a budući da procijenjeni iznos cjelokupne investicije doseže nekoliko milijuna KM, općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Borisom Marjanovićem odlučilo je problem rješavati etapno

Već više godina općina Vitez i njezini žitelji suočavaju se velikim i gorućim problemom koji nepovoljno utječe na funkcioniranje grada, na kvalitetan higijenski, zdravstveni i ekološki život ljudi, piše Večernji list BiH.

Radi se o zastarjelom i nefunkcionalnom kanalizacijskom sustavu koji je izgrađen prije nekoliko desetljeća, sa zaostalom i prevladanom tehnologijom i materijalima, i sad je u takvu stanju da stvara velike teškoće i neugodnosti stanovništvu. - Sustav je star otprilike 50 godina, radi se o samo jednoj cijevi, i oborinskoj i fekalnoj. Fekalne vode se vraćaju u podrume, tako da je stanje grozno. Djelatnici Vitkoma gotovo svakodnevno moraju raditi na saniranju oštećenja, ove godine morali smo raditi na tri, četiri takva mjesta i opet se na kraju ništa ne postigne. S radovima smo počeli prije četiri godine, završene su tri ulice, cijena posla bila je oko 140.000 KM – kaže nam Muhamed Rebihić, pomoćnik općinskog načelnika za poduzetništvo i lokalni razvitak.

Sustavan pristup

Stanje kanalizacijske mreže je takvo da zahtijeva sustavan pristup u dva smjera. Prvi je rekonstrukcija postojeće mreže, a drugi je širenje i gradnja novih kanalizacijskih linija. Općina je izradila projektnu dokumentaciju, a budući da procijenjeni iznos cjelokupne investicije doseže nekoliko milijuna KM, općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Borisom Marjanovićem odlučilo je problem rješavati etapno, rekonstruirajući dio po dio gradske mreže odvodnje oborinskih i fekalnih voda. Do sada je kanalizacijski sustav saniran u Ulici Josipa Kurevije, na potezu od Osnovne škole “Vitez” prema novom kružnom toku, uključujući odvojke ulica iza Gradske tržnice i autobusnog kolodvora. Protekli tjedan radovi su nastavljeni: od Policijske postaje Vitez, Ulicom fra Grge Martića do spoja s Ulicom hrvatskih branitelja kod Gradskog parka. Radi se o ulici koja je paralelna s Ulicom Josipa Kurevije. Tako se sustavno rješava dotrajala mreža, a nakon postavljanja podzemnih instalacija uredit će se nogostupi i prometnice za motorna vozila. Radi se oborinska odvodnja, promjer cijevi je 800 mm, i fekalna promjera 300 mm. Ukupna dužina je oko 300 metara. Vrijednost radova koji su u tijeku je 395.789 KM, a financiraju se općinskim sredstvima te pretežito grant sredstvima Vlade Federacije BiH. Izvođač radova je IGM-IUT Haskić d. o. o. Vitez, nadzor je povjeren Javnom komunalnom poduzeću Vitkom d. o. o. Vitez. Planirano je da sadašnji radovi traju oko dva mjeseca, međutim, do konačnog završetka je dug put. Treba uraditi preostali, veći dio mreže i pročistač, a da bi se sve završilo, potrebno je osigurati znatna sredstva, prema nekim pretpostavkama, više od deset milijuna maraka. - Ovaj projekt za nas je od ključnog značaja. Rješavanjem, točnije uređenjem vodovodne i kanalizacijske mreže, stvorit ćemo ugodniji ambijent za život naših sugrađana, ali omogućiti i uređenje gradskih prometnica. Jedan od prioriteta za sljedeću godinu je nastavak ovih radova te rekonstrukcija dijela središnje gradske Ulice hrvatskih branitelja. Trenutačno je aktualna izgradnja nove multifunkcionalne lamele Doma zdravlja, čime će se proširiti broj i podignuti kvaliteta usluga koje pruža ta zdravstvena ustanova. Još jedan projekt od suštinskog značaja svakako je otvaranje odjela Općinskog suda Travnik, za Vitez i Busovaču, koji će imati sjedište u Vitezu.

Adaptacija zgrade

Uskoro se očekuju radovi na adaptaciji zgrade, a Općina Vitez pružit će svu potrebnu tehničku, stručnu i drugu pomoć – istaknuo je Boris Marjanović, načelnik općine Vitez. Tijekom ljetnih mjeseci u Vitezu je asfaltiran niz manjih lokalnih prometnica, u što je uloženo oko 500.000 KM. Urađena je i sanacija oštećene vodovodne mreže kako bi se smanjili gubici te izbjegle neželjene redukcije pitke vode. U preostala ovogodišnja dva mjeseca planirano je još radova. - Od projekata koje namjeravamo realizirati do konca godine, uz ove započete, naš plan je, ako vremenske prilike dopuste, asfaltirati još jedan dio lokalnih prometnica i izvršiti rekonstrukciju javne rasvjete u gradskoj jezgri te na potezu od ulaska u Vitez na semaforu do Etnosela “Čardaci”, prelaskom na LED tehnologiju i ugradnjom novih rasvjetnih tijela. Također, ove godine pripremamo bogat program u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i redovite potpore našim kulturnim, sportskim i gospodarskim subjektima – zaključio je Marjanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije