Intervju ministrice

Marina Pendeš: Moramo spustiti tenzije nakon događaja u Banja Luci i usavršiti procedure

Marina Pendeš
13.01.2017.
u 10:17

Ministrica obrane BiH i visoka dužnosnica HDZ-a BiH Marina Pendeš dala je ekskluzivni intervju za Večernji list, prvi u novoj, 2017. godini te prvi nakon niza otvorenih prepucavanja i napetosti koje su nastale nakon angažiranja Oružanih snaga BiH, čije utemeljenje i funkcioniranje mnogi upućeni domaći, ali i međunarodni analitičari smatraju najuspješnijom postdaytonskom reformom u BiH, na svečanosti obilježavanja Dana RS-a. U vrlo otvorenom razgovoru za Večernji list ministrica poziva na spuštanje tenzija, više razumijevanja između ključnih političkih predstavnika te fokusiranje na ključne “životne” prioritete u BiH, ali i nastavak aktivnosti vezanih uz europsko i euroatlantsko usmjerenje BiH.

Snažno su se podigle napetosti nakon postrojavanja vojnika na obilježavanju Dana RS-a u Banjoj Luci.

Večernji list BiH: Kako gledate na angažiranje OS BiH i sve što je javnosti poznato o tome?

- Smatram kako svima nama u BiH treba više iskrenosti i razumijevanja kako bismo shvatili jedni druge jer jedino tako ova zemlja može krenuti snažnije prema naprijed. Moramo spustiti napetosti oko svega što radimo, predstavljati sebe i svoju instituciju te zemlju u najboljem svjetlu, a događaji, kojima smo svjedočili proteklih nekoliko dana, pozornost su usmjerili upravo u suprotnom smjeru koji ne donosi ništa dobro i korisno za BiH. U povodu aktualnih događanja u Banjoj Luci u kontekstu angažiranja Oružanih snaga BiH 9. siječnja 2017. godine, u Ministarstvu obrane BiH održan je sastanak ključnog menadžmenta s načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura vezanih uz odavanje počasti.

Večernji list BiH: 

Što dalje, ovaj je događaj očito bio opomena da stvari oko procedura treba mijenjati?!

- Na sastanku smo ocijenili da, primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama i naučenih lekcija, načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi s nejasnim ili nedovoljno uređenim procedurama za odavanje počasti, koja će biti predložena za održavanje sastanka s Predsjedništvom BiH. Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim pritiscima, ostaju opredijeljeni za izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. 

Ministrice, 2016. godina je za nama.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
11:41 13.01.2017.

Prvo ministrice da se vidi da li je procedura prekršena pa ako jeste da date lijepo otkaz zato što ste sklopili pakt sa đavolom i i vi i vaš predsjednik stranke i mislite da ćete nešto postići. Jedino što možete postići da će nam svima biti loše i da će na sljedećem popisu hrvata biti još puno manje jer oni imaju gdje da idu sa hrvatskim pasošem. Vjerovatno ćete i sa 5-6% ako tako bude opet tražiti jednakost Hrvata koje sami tjerate sa ovakvim radom. Kukate ma majorizaciju a svaki put preglasavate bošnjake sa srbima kad god vam se za to ukaže prilika.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije