Nakon provedenog intervjua

Marin Vukoja kao najbolji kandidat predložen za suca Ustavnoga suda BiH

storyeditor/2023-02-15/sudije-ustavni-sud-1.jpg
16.02.2023.
u 21:45

Radna skupina je, nakon provedenih intervjua s kandidatima za suce, napravila listu koja će biti upućena u Zastupnički dom Parlamenta FBiH koji donosi odluku većinom glasova

Radna skupina za izbor sudaca Ustavnog suda BiH Zastupničkog doma Parlamenta BiH je početkom tjedna organizirala intervjue s kandidatima te je, nakon bodovanja, utvrdila kako je najbolji prijedlog Marin Vukoja, aktualni tajnik Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Vukoja se našao ispred Sanele Butigan-Gorušanović nakon provedenog intervjua na kojem se nisu pojavili svi prijavljeni. Nakon što je procedura za ovu poziciju pokrenuta prošle godine, prijavili su se Boris Barun, Danica Šain, Sanela Gorušanović-Butigan, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

Povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koje je provelo proceduru, kako se doznaje, većinom glasova podržalo je Vukoju kao najboljeg kandidata, dok je Gorušanović-Butigan, inače potpredsjednica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, dobila potporu dvoje članova tog tijela.

Odnos snaga

Ovakav je rasplet bio očekivan jer većinu u Zastupničkom domu, pa tako i u ovome radnome tijelu, imaju predstavnici stranaka koje su dogovorile novu koaliciju, a to su predstavnici "šestorke" i HDZ-a BiH, dok svoje predstavnike ima i SDA, odnosno njemu bliske stranke. Iako se očekivalo da bi se o toj točki moglo glasovati već na današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma, te točke nema na popisu kratkoga dnevnog reda, a glavna je ona o izboru predsjednika Federacije BiH i dvoje dopredsjednika. I ta će odluka biti svojevrstan test odnosa unutar koalicije, a napose je važan izbor novoga člana Ustavnoga suda BiH.

Dvoje najboljih kandidata ima ozbiljne profesionalne životopise. Vukoja je Pravni fakultet završio u Mostaru te je položio upravni, pravosudni i odvjetnički ispit. Bio je stručni suradnik u Stručnoj službi ​Zapadnohercegovačke županije, a zatim i voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine te županije, a onda i tajnik Vlade.

U posljednjih petnaestak godina obnašao je dužnosti tajnika najprije državnog Doma naroda, a zatim i tajnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Njegova najozbiljnija protukandidatkinja Sanela Gorušanović-Butigan bila je stručna suradnica u Općinskom sudu u Sarajevu, gdje je 2007. imenovana sutkinjom. Za članicu VSTV-a imenovana je 2020. te je ubrzo postala i potpredsjednica te pravosudne institucije.

Prazna dva mjesta

U Ustavnome sudu BiH još od prošle godine prazna su dva mjesta. S jednoga je u mirovinu otišao Mato Tadić, a s drugoga Miodrag Simović. Prema proceduri, i prije formalnog napuštanja ove najviše sudske institucije u zemlji, odnosno kada odstupi jedan sudac, pokreće se procedura izbora njegova nasljednika kako bi mogla normalno funkcionirati.

Ova institucija inače ima devet članova. Troje je sudaca stranaca koji se imenuju na prijedlog predsjednika Europskog suda za ljudska prava, dvoje bira Narodna skupština RS-a, a četvero Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Suci koji se biraju u Ustavni sud ostaju u instituciji do navršenih 70 godina života.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?