Godišnjica smrti

Maradona je mrtav, živio Maradona! Svijet se sjeća Zlatnog dječaka

25.11.2021.
u 11:09

Svijet će u četvrtak obilježiti prvu godišnjicu smrti Diega Maradone, mnogima najboljeg nogometaša u povijesti i čovjeka kojeg u rodnoj Argentini obožavaju unatoč, ili možda upravo zbog njegovih ljudskih mana.

Utakmice argentinske lige počet će minutom šutnje, a igrači će na terenu napraviti formaciju u obliku broja 10, Maradoninog broja na dresu. U Buenos Airesu će se služiti posebne mise, uključujući u sirotinjskoj četvrti u kojoj je odrastao.

U Napulju, gdje je proveo dio karijere, otkrit će se danas dva Maradonina kipa.

“Nedostajat ćeš nam dok smo živi”, objavila je jučer argentinska nogometna liga u ‘hommageu’ koji prikazuje život, golove i trofeje Zlatnog dječaka, kako su Maradonu zvali.

Maradona je umro prije godinu dana od srčanog udara, nekoliko tjedana nakon operacije uklanjanja ugruška na mozgu.

Bivši nogometaš Boce Juniors, Barcelone i Napolija godinama se borio s ovisnostima o kokainu i alkoholu i prije smrti patio od problema sa srcem, jetrom i bubrezima.

Njegova smrti šokirala je fanove diljem svijeta, a deseci tisuća prošli su kraj njegova lijesa, omotana u argentinsku zastavu u predsjedničkoj palači u Buenos Airesu.

On je mrtav, ali u Argentini Maradona je svuda.

Od brojnih murala na zidovima koji ga prikazuju kao božanstvo do televizijske serije o njegovu životu i crkve koja nosi njegovo ime.

Njegova dva gola u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. protiv Engleske, četiri godine nakon Falklandskog rata, pretvorila su ga u nacionalnog junaka.

Božja ruka

Njegova priča od trnja do zvijezda, nevjerojatna sportska postignuća, kompliciran život i dramatična smrt utkani su argentinsku psihu.

U gradovima je njegovo ime ovjekovječeno brojnim graftima u kojima ga se naziva bogom, svecem, vječnim, jedinim, nezaboravnim. Crtaju ga po zidovima s anđeoskim krilima, aureolom, žezlom ili kako ljubi trofej za naslov svjetskog prvaka.

U domovini ga najviše pamte po mitskoj utakmici s Engleskom kad je u samo četiri minute zabio dva najpoznatija gola u povijesti, prvi rukom, koji je pripisao božanskoj intervenciji i drugi koji će kasnije biti proglašen golom stoljeća.

Te krajnosti, “grešan gol i virtuozan gol” nepogrešivo opisuju Maradonin život pun vrlina i mana i objašnjavaju zašto su ljudi njime toliko zadivljeni, tvrdi argentinski novinar Eduardo Galeano.

“Božja ruka pretvorila je Maradonu u okaljanog boga, najljudskijeg među bogovima”, rekao je.

Povjesničar Felipe Pigna dodaje da je Maradona “nesavršeni junak” s mješavinom osobina koje pokazuju “što znači biti Argentinac”.

Stvoritelj sreće

O njegovoj smrti otvorena je istraga nakon što je dvoje od njegovo petero djece podnijelo prijavu protiv neurokirurga Leopolda Luquea kojeg krive za nemar u liječenju nakon operacije.

Panel sastavljen od dvadesetak stručnjaka koje je sazvao argentinski javni tužitelj zaključio je u travnju da je Maradonino liječenje bilo puno manjkavosti i nepravilnosti i da ga je medicinski tim prepustio “sudbini”.

Naslovnice u međuvremenu pune dvije njegove kćeri koje se svađaju oko nasljedstva, a ovaj se tjedan javila i Kubanka koja tvrdi da ju je Maradona silovao kao maloljetnicu.

Mlađa kćer Dalma (34) rekla je da danas neće sudjelovati u nijednoj komemoraciji jer je to “najgori dan u životu”.

“Godinu nakon smrti, Diego, stvoritelj sreće, još izaziva patnju”, napisao je ovaj tjedan dnevnik La Nacion.

“Tužni smo što je umro jer smo ga toliko voljeli. Tužni smo zbog toliko dokaza o samouništenju. Velika je suprotnost između javne sreće i privatne patnje”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?