sarajevo

Manifestacije ispred katedrale ugrožavaju prava vjernika

katedrala
02.10.2016.
u 19:45

Manifestacija 1. listopada praktički je zatvorila ulaz u sarajevsku katedralu i sveta vrata kroz koja su prolazili vjernici u Godini Božjeg milosrđa

Razne manifestacije koje se, uz dopuštenje nadležnih vlasti, organiziraju na trgu ispred katedrale u Sarajevu, nerijetko ometaju liturgijska slavlja i priječe vjernicima normalan ulazak u katedralu Srca Isusova. 

Tako je bilo i u subotu, 1. listopada 2016. kada je u sarajevsku katedralu hodočastilo oko 500 Prijatelja Malog Isusa predvođenih sestrama Služavkama Malog Isusa koji su u glavni grad Bosne i Hercegovine došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske da bi prošli kroz sveta vrata te sudjelovali na Euharistijskom slavlju i molili na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja sestara Služavki Malog Isusa, javlja KTA. 

Normalan svečani ulazak u katedralu priječio je veliki podij s pozornicom i visokim stupovima te pozadinskim crnim platnom koji je postavljen ispred nacionalnog spomenika kulture BiH. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Vjernici su s pravom negodovali čudeći se nepoštovanju prostora ispred samog ulaza u katedralu gdje hodočasnici često prave zajedničke fotografije kao uspomenu na dolazak u ovu prvostolnicu. Nije teško zaključiti kakav će dojam odnijeti o glavnom gradu Bosne i Hercegovine i o predstavnicima vlasti.

Za manifestaciju pred katedralom i postavljanje pozornice, koja je praktički zatvorila ulaz u katedralu i njezina sveta vrata kroz koja su prolazili vjernici u Godini Božjeg milosrđa, dozvolu pisanim putem nitko nije zatražio od Vrhbosanske nadbiskupije i Uprave katedrale. To je pokazivanje sile i gaženje temeljnih vjerskih prava i sloboda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije