Federalni ministar zdravstva

Mandić: Pred nama su dva opasna tjedna, očekuje se porast broja zaraženih

Klix
10.03.2020.
u 12:53

Povodom pojavljivanja prvog slučaja koronavirusa u Federaciji BiH konferenciju za medije održalo je resorno ministarstvo zdravstva.

Ministar Vjekoslav Mandić kazao je kako Vlada neće ograničavati sredstva za borbu protiv koronavirusa te da postoji dovoljno sredstava, ukupno 40 milijuna KM.

"Kapaciteti su dovoljni, mi smo spremni za jedan dan isprazniti dovoljno prostora. Pratit ćemo situaciju i imat ćemo dovoljno prostora, strojeva, respiratora, naravno uz pomoć WHO", izjavio je Mandić, piše Klix.ba. 

Kazao je kako su pred nama dva opasna tjedna te da možemo očekivati porast broja slučajeva, kako se to događalo i u okolnim zemljama.

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDŽ je kazao kako zaražena žena u Zenici ima blaže simptome, ali nadležne u Zeničko-dobojskoj županiji to nije dočekalo nespremne. On je pohvalio i Graničnu policiju jer je pacijentica postupila po njihovim preporukama.

"S njom su bila i dva suputnika koja su isto testirana, a po nalazu će se i postupati", kazao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar pohvalio je rad svih organa, posebno sanitarne inspektore, koji rade na graničnim prijelazima s službenicima Granične policije.

"Pozivam naše sugrađane na odgovorno ponašanje, da postupaju po preporukama. Bez takvog postupanja nećemo postići željeni rezultat, a to je sprečavanje širenja koronavirusa", izjavio je Pehar.

Mirza Palo, stručni suradnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, naveo je kako su slučajevi koronavirusa u našoj zemlji uvezeni tzv. prvi scenarij te je naš zdravstveni sustav odlično reagirao.

"Traženo je 700 milijuna dolara na svjetskoj razini, a dvije trećine bi trebale ići zemljama pogođenim koronavirusu. Sutra će sletjeti prvi kontigent testova iz našeg centra u Dubaiju", najavio je Palo.

Pacijentica (1969. godište) se vratila nakon posjeta rođacima u talijanskoj regiji Lombardiji i nalazi se u izolatoriju KB Zenica. Ona od ranije ima kroničnu bolest što otežava sam slučaj.

Dosad je u našoj u zemlji potvrđeno pet slučajeva oboljelih od koronavirusa, od toga tri u Banjoj Luci, jedno u Čelincu i spomenuta pacijentica u Zenici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?