bh. fotograf Boris Trogrančić

Manastir Žitomislići kod Mostara čuva eksponate stare i po nekoliko stoljeća

22.03.2024.
u 20:40

Nadasve poznati i sveprisutni bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić kroz svoj rad predstavlja najljepše dijelove BiH.

Ovaj put otišao je u posjet Muzeju Žitomislići.

- Nedavno sam imao priliku sudjelovati na fotoizložbi pod nazivom "Mostovi u BiH - biseri graditeljstva i simboli zajedništva", održanoj u prelijepom ambijentu Muzeja Žitomislići, a u režiji Fondacije Muzej Žitomislići. Budući da je moja fotografija Starog mosta izabrana među 25 najljepših i izložena u muzeju, pozvan sam na dodjelu nagrada i druženje.

Još kao dječak svako ljeto bih s roditeljima na putu prema moru prolazio ovim putem i baš ovaj naziv mjesta Žitomislići mi se urezao u sjećanje - nekako je baš od ovog mjesta klima postajala sasvim drugačija nego ona u Bosni, odakle ja dolazim. Doslovno se baš tu počeo osjećati karakteristični miris hercegovačkog bilja i to je bio jasan znak da je more već blizu - navodi Trogrančić.

Zanimljiva je činjenica da je gradnja manastira u ovom današnjem obliku počela 1566. godine, iste godine kada je izgrađen i Stari most u Mostaru.

U pisanim izvorima pravoslavni Manastir Žitomislići prvi se put spominje u osmanskim popisnim defterima za Bosanski sandžak 1468./1469. godine i Hercegovački sandžak 1477. godine.

Graditeljska cjelina Manastira Žitomislići proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nalazi se u kotlini na putu iz Mostara za južnu bosanskohercegovačku granicu, na krajnjoj zapadnoj liniji stare oblasti Dubrave. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji održani pravoslavni manastir, prenosi radiosarajevo.

Manastir Žitomislići predstavlja galeriju sakralne umjetnosti s ornamentima u srebru i zlatu, a u muzeju se čuvaju vrijedni eksponati stari i po nekoliko stoljeća. Manastir je poznat po tome što ima vrlo značajnu zbirku ikona, koje su na drvi i platnu od 16. do 19. stoljeća izrađivali grčki, ruski i domaći umjetnici.

Najpoznatiji artefakt su carske dveri majstora Radula iz 1676. godine, rađene tehnikom duboreza i poslije dodanom pozlatom. Na njima su mali prikazi kralja Davida i Solomona, a u donjem dijelu vrata, s lijeve strane imamo arhanđela Gabriela, a s desne presvetu Bogorodicu, odnosno prikaz Blagovijesti presvete Bogorodice kojoj je Manastir Žitomislići i posvećen.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije