život bez aparata

Maleni Alfie prkosi medicini i pravu

27.04.2018.
u 20:45

Slučaj još jednog britanskog dječaka koji je temeljem sudske odluke isključen s bolničkih aparata izaziva teške etičke dvojbe o životu, smrti, napretku i trpljenju

Maleni 23-mjesečni Alfie Evans i dalje prkosi nakon što je odlukom britanskog Vrhovnog suda 23. travnja u 21.21 sati isključen s aparata u bolnici Alder Hey Children’s Hospital u Liverpoolu. U vegetativnom stanju zbog neurovegetativne bolesti uz pomoć roditelja, majke Kate i oca Thomasa, jučer je i treći dan bio na životu dok se još uvijek vodi pravna i politička bitka da mu se omogući liječenje u Italiji. 

Za njega se zauzeo i papa Franjo, dobio je talijansko državljanstvo, te je osiguran vojni medicinski zrakoplov za transport u rimsku dječju bolnicu u vatikanskom vlasništvu, ali sud to odbija. 

Ovo je etičko pitanje

Profesor doktor Nikolaus Haas, voditelj pedijatrijske kardiologije Sveučilišne bolnice München, tvrdi kako dječaku treba omogućiti liječenje, kako prenosi Bitno.net: „Ovdje se ne radi o tomu je li to medicinski ispravno ili nije. Ovo je etičko pitanje. Mi u Njemačkoj smo iz naše povijesti naučili kako se neke stvari s pacijentima koji su u potrebi jednostavno ne rade. Moramo im pružiti podršku“, izjavio je za Radio BBC.

Poljski predsjednik Andrzej Duda na Twitteru je napisao: „Alfie Evans mora biti spašen! Njegovo hrabro malo tijelo je dokazalo kako čudo života može biti jače od smrti. Možda je potrebno samo malo dobre volje od strane onih koji donose odluku“, Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u utorak se zauzeo da Alfie dobije novu šansu za izliječenje. Na vodećoj internetskoj stranici za peticije Change.org pokrenuto je potpisivanje peticije kraljici Elizabeti da hitno intervenira. Jučer do 17.30 sati potpisalo ju je 283 tisuće od željenih 300 tisuća. U peticiji se navodi kako su suci Njezinog veličanstva odlukom da se Alfie isključi s aparata naredili da ga se ubije. Odvjetnica Laura Davidson za Manchester Evening News podsjećajući i na sličan slučaj slučaj dječaka Charlie Garda koji je također nakon sudskog postupka sve do Europskog suda za ljudska prava, isključen s bolničkih aparata te mu nije omogućeno liječenje u SAD-u, ustvrdila kako je liječničko osoblje u oba slučaja izvrgnuto demoniziranju, vrijeđanju i verbalnim napadima. kao posljedica emocionalnih reakcija utemeljenih na lošoj informiranosti i nerazumijevanju sudskih postupaka. Zaprepaštena je pozivima da se liječnike kazneno progoni za ubojstvo.

U najboljem interesu dječaka

Prof. Jonathan Montgomery, koji je specijalist za zdravstvenu skrb na londonskom sveučilištu je za isti portal rekao: “Nema nikave sumnje da je iskusni medicinski tim koji je vodio brigu o Alfieiju učinio sve što je u njihovoj moći kako bi mu dali najveću moguću šansu za život i u tomu su ga podržavali više od godine dana. I roditelji su posvećeni djetetu. Činjenica da ih je to odvelo do različitog zaključka govori kako je taj slučaj težak”. Nakon odluke suda koji se fokusirao na ono što činjenice govore “dugujemo Alfieju da smognemo skupiti hrabrosti kako bi učinili ono što je ispravno sada kada je odlučeno što je za njega najbolje”, kaže Montgomery. Medicina i pravo nemaju dvojbe da je isključenje aparata bilo u njegovu najboljem interesu. Dječak je i ranije desetak dana živio bez aparata i ta okolnost ne utječe na zaključke liječnika.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije