svi vole ovaj spoj

Malaga s bananom i čokoladom - neodoljiva poslastica neobičnog izgleda i božanstvenog okusa

shutterstock
08.03.2024.
u 08:59

Više je verzija kolača pod ovim imenom, a svi vole spoj čokolade i banane.

Postoji više recepata za kolač poznat pod imenom Malaga. Radi se o kremastoj slastici koja sadrži čokoladu i banane, ali postoje i verzije torte Malaga s rumom i grožđicama, poput poznatog okusa sladoleda, a mi Skuhaj.hr. donosi recept s portala Lepa i srećna za čokoladnu verziju s bananama ukrašenu lješnjacima.

Obožavat će ga ljubitelji kombinacije okusa koja se može naći i u starinskom kolaču iz naših krajeva - kremasta rolada s bananama poznatija kao "mačje oči".

Sastojci

80 g gorke čokolade

100 g maslaca

100 g šećera

2 jaja

1 vanilin šećer

1 žlica brašna

1 prstohvat soli

6 banana iste veličine

Krema:

500 ml mlijeka

5 žumanjaka

1 šalica šećera

2 žlice gustina

1 žlica maslaca

1 paket vanillin šećera

Preljev:

100 g tamne čokolade

100 g mliječne čokolade

Za ukrašavanje:

100 g čokolade

izdrobljeni lješnjaci (ili pistacije)

Priprema

- Čokoladu i maslac otopite na pari uz stalno miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se hladi pet minuta uz povremeno miješanje.

- Dodajte šećer i miksajte dok se ne rastopi, zatim dodajte jedno po jedno jaje uz miksanje. Na kraju dodajte vaniliju, brašno i sol i dobro promiješajte.

- Prebacite u kalup i poravnajte. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 165 stupnjeva.

- Polovicu šećera i mlijeko zagrijte na laganoj vatri da se šećer otopi.

- Umutite žumanjke i ostatak šećera, dodajte gustin i miksajte dok ne nastane glatka masa pa smjesu dodajte u zagrijano mlijeko uz stalno miješanje.

- Kuhajte dok se ne zgusne, sklonite s vatre, dodajte vanilin šećer i ostavite da se ohladi.

- Banane prepolovite, a ohlađeni biskvit narežite na komade veličine tih polovica, na njih stavite kremu od žumanjaka, a na nju bananu, pa dobro pritisnite i poravnajte.

- Tamnu i mliječnu čokoladu otopite na pari. Tijesto s bananama i kremom prelijte otopljenom čokoladom i pričekajte pet minuta da se stegne.

- Kolač premjestite na tacnu s nasjeckanim lješnjacima ili pistacijama i njima obilato pospite strane, a vrh prelijte otopljenom čokoladom.

- Ostavite u hladnjaku najmanje 45 minuta prije posluživanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?