Postoji više recepata za kolač poznat pod imenom Malaga. Radi se o kremastoj slastici koja sadrži čokoladu i banane, ali postoje i verzije torte Malaga s rumom i grožđicama, poput poznatog okusa sladoleda, a mi Skuhaj.hr. donosi recept s portala Lepa i srećna za čokoladnu verziju s bananama ukrašenu lješnjacima.
Obožavat će ga ljubitelji kombinacije okusa koja se može naći i u starinskom kolaču iz naših krajeva - kremasta rolada s bananama poznatija kao "mačje oči".
Sastojci
80 g gorke čokolade
100 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 žlica brašna
1 prstohvat soli
6 banana iste veličine
Krema:
500 ml mlijeka
5 žumanjaka
1 šalica šećera
2 žlice gustina
1 žlica maslaca
1 paket vanillin šećera
Preljev:
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
Za ukrašavanje:
100 g čokolade
izdrobljeni lješnjaci (ili pistacije)
Priprema
- Čokoladu i maslac otopite na pari uz stalno miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se hladi pet minuta uz povremeno miješanje.
- Dodajte šećer i miksajte dok se ne rastopi, zatim dodajte jedno po jedno jaje uz miksanje. Na kraju dodajte vaniliju, brašno i sol i dobro promiješajte.
- Prebacite u kalup i poravnajte. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 165 stupnjeva.
- Polovicu šećera i mlijeko zagrijte na laganoj vatri da se šećer otopi.
- Umutite žumanjke i ostatak šećera, dodajte gustin i miksajte dok ne nastane glatka masa pa smjesu dodajte u zagrijano mlijeko uz stalno miješanje.
- Kuhajte dok se ne zgusne, sklonite s vatre, dodajte vanilin šećer i ostavite da se ohladi.
- Banane prepolovite, a ohlađeni biskvit narežite na komade veličine tih polovica, na njih stavite kremu od žumanjaka, a na nju bananu, pa dobro pritisnite i poravnajte.
- Tamnu i mliječnu čokoladu otopite na pari. Tijesto s bananama i kremom prelijte otopljenom čokoladom i pričekajte pet minuta da se stegne.
- Kolač premjestite na tacnu s nasjeckanim lješnjacima ili pistacijama i njima obilato pospite strane, a vrh prelijte otopljenom čokoladom.
- Ostavite u hladnjaku najmanje 45 minuta prije posluživanja.