Natjecanje 'Crna kraljica'

Maketari iz BiH donijeli iz Zagreba vrijedne trofeje

18.09.2015.
u 06:15

Još u veljači ove godine pisali smo o Maketarskom klubu Kastel iz Banje Luke, a riječ je o prvom klubu koji je organizirao izložbu maketa u BiH. Imali smo zadovoljstvo i čast biti njihovi gosti na 3. izložbi maketa koju su svojim sudjelovanjem uveličali gosti iz cijele BiH te susjednih zemalja.

Maketari su specifična zajednica hobista koje veže ljubav prema plastičnim minijaturama zrakoplova, borbenih vozila, civilnih vozila te entuzijazam u istraživanju njihove povijesti i značaja. Koliko ljubavi samo ulažu u svoj hobi zorno se može vidjeti na svjetskim natjecanjima kakvo je i ono koje se redovito u Zagrebu održava pod nazivom "Crna kraljica". Ovo natjecanje, kao i Novogodišnji kup u Beogradu, Kup u Brnu te nezaobilazni i najjači Moosonmagyovar u Mađarskoj odavno su crvenim slovom označeni u kalendarima svakog pravog maketara.

U Osnovnoj školi Matka Laginje u Zagrebu održan je međunarodni 10. zagrebački maketarski kup "Crna kraljica" u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista, a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine grada Zagreba. Na natjecanju su sudjelovali maketari iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Austrije i Italije. U raznim kategorijama, od borbenih i civilnih zrakoplova, preko vozila i borbenih vozila, pa sve do brodova posjetitelji su mogli uživati u pravim malim replikama povijesnih strojeva. Na ovom natjecanju sa svoje tri makete sudjelovali su i članovi Maketarskog kluba Kastel iz Banje Luke, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

- U teškoj i neizvjesnoj borbi član Maketarskog kluba Kastel Slobodan Lajić svojom maketom VW T1 "Samba bus" osvojio je 1. mjesto u kategoriji C1 - civilna vozila sva mjerila. Maketari ovog kluba osvojili su i posebnu nagradu "Terrain" za izvrsno urađenu podlogu na istoj maketi, te posebnu nagradu "Special Award from the Wolfpack".

U maketarskom svijetu riječ je o prestižnim nagradama koje svjedoče o kvaliteti izrađene replike, a što se može vidjeti i na priloženim fotografijama. Slobodan Lajić najbolji je bh. maketar iako se zna naljutiti kad ga se tako nazove jer je jako skroman.

Slobodan, autor pobjedničke makete, za "Večernjak" je izjavio da je ugodno iznenađen nagradom i posebice je ponosan na nagradu za najbolje urađenu podlogu jer je to priznanje vrhunskog karaktera koje s prvim mjestom ovu pobjedu čini još ljepšom. Istaknuo je kvalitetu natjecanja i uputio sve pohvale za domaćine u Zagrebu, kao i maketare koje je upoznao osobno, a znao ih je prije samo preko foruma. Hvali i maketare iz Varaždina i Mađarske. Svi članovi Maketarskog kluba Kastel Banja Luka pohvalili su trud organizatora u organizaciji natjecanja i prijmu maketara iz cijele Europe. Osim nagrađene makete, maketari iz Banje Luke ponijeli su sa sobom i maketu zrakoplova Spitfire Mk. IX, te oklopnog vozila njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata Sd. Kfz. 222.

Trenutačno se, kako su nam potvrdili iz kluba, njegovi članovi Ognjen i Bojan pripremaju za Novogodišnji kup u Beogradu koji se održava sredinom prosinca.

Dakako da ćemo im poželjeti sreću kako bi još jednom s velikog natjecanja došli sa zasluženim nagradama. I ovi maketari na svoj način rade na promociji naše zemlje u susjedstvu i svijetu. Donoseći nagrade, čut će se i za BiH kao zemlju, ali i za bh. maketare koji za sada predstavljaju malu ali vrijednu zajednicu, a kojih je svakim danom sve više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije