Nova prava u RS-u

Majčinstvo karta za raniju mirovinu

majka
ilustracija
03.05.2016.
u 08:53

Više od stotinu majki iz RS iskoristilo je u proteklih mjesec i desetak dana mogućnost da u mirovinu odu za godinu dana ranije po svakom rođenom djetetu. Očekuje se da će se povećavati broj žena koje koriste ovo pravo, a procedura je jednostavna jer, uz standardnnu dokumentaciju za sebe, majke treba priložiti i izvod iz matične knjige rođenih za svako dijete, pišu Nezavisne novine. 

Važno je napomenuti da se to odnosi na sve majke, a ne samo na one koje su se porodile nakon 20. siječnja, kada je propis stupio na snagu. Tu povlasticu ženama je donio je novi Zakon o radu (ZOR), kojim je propisano da žena stječe pravo na mirovinu za jednu godinu manje staža za svako rođeno dijete u odnosu na uvjete za stjecanje mirovine propisane Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Da se amandman koji to propisuje uvrsti u novi ZOR, predložio je Slobodni demokratski srpski klub, a član tog kluba Nenad Stevandić, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS, ističe da je motiva više, poput zdravstvenih i populacijskih. 

"Majka koja je rodila dvoje, troje ili više djece nije u fizičkoj kondiciji kao one koje su rodile jedno ili nijedno, čime je ona i manje sposobna da duže radi. Također, imamo situaciju da je 4.000 više umrlih nego rođenih. Imamo i katastrofalne mjere za stimulaciju, odnosno nemamo nikakvu podršku za rađanje i za majke", kaže Stevandić za Nezavisne. 

Da je riječ o koraku koji će donijeti značajne rezultate, smatra Zorana Ćulum iz mjesta Čađavica, kod Mrkonjić Grada, koja ima sina i drugu bebu na putu. "Imam tek nekoliko godina radnog staža i do penzije me dijele desetljeća, ali svakako treba dugoročno razmišljati. Mislim da je ovo jedna od mjera koje će pozitivno utjecati na natalitet, što u svakom slučaju zaslužuje pohvalu, s obzirom na činjenicu da već godinama imamo negativan prirodni priraštaj", ističe Ćulumova. 

Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS, naglašava da je valoriziranje rođenja djece za majku novina u mirovinskom sustavu u RS i predstavlja, zapravo, olakšicu. 

"Ova praksa treba doprinjeti boljem vrednovanju rođenja djece i uopće poboljšanju nataliteta", kaže Joksimović. Ova novina imat će i utjecaj na financiranje mirovinskih prava, u pogledu da će u manjem obimu povećati izdatke jer će pružati mogućnost da majka ostvari ranije pravo na mirovinu nego što je to dosada bilo, te se, stoga, procjenjuje da će na godišnjoj razini doći do manjeg i blagog povećanja broja ostvarenih mirovina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?